søndag 28. desember 2014

Juleforberedelsene i 2014

2014 har i grunnen vært året for store endringer, og i tråd med det hadde jeg store tanker og forventninger til årets juleforberedelser og juletid. Jeg hadde for eksempel et mål om å være mindre stressa denne førjulstida. Jeg har i flere år laget mer stress og styr over disse få dagene på midvinteren enn strengt tatt nødvendig, og i år ville jeg endre på det. Noe som henger sammen med dette, er det at jeg også på mange måter har repetert et utdatert kjønnsrollemønster, ved at jeg har stått for adventskalender, julegaver og kaker, mens mannen min har vært mindre opptatt av dette. Det hadde jeg også lyst til å snu på. Videre hadde jeg et mål om at ikke alt skulle handle om å kjøpe, kjøpe, men heller om den gode julestemningen, om lys, varme, familie og vennskap.


Det er ikke småtteri, i grunnen!Nå når vi er midt i romjula får jeg lyst til å se på hvordan det har gått. Skal jeg være ærlig, er det tydelig å se at gamle vaner er vonde å vende. Men jeg har gjort noen gode forsøk, klapp på skuldra for det!Når det gjelder stresset, må jeg vel innrømme at jeg ikke helt har klart å redusere det så mye som jeg hadde tenkt. Jeg tror faktisk jeg tidvis har vært mer stressa i år enn i fjor. Noe av grunnen er nok det at jeg var delvis sykemeldt i førjulstida i fjor, og kanskje hadde mer tid på grunn av det. I år jobber jeg fullt, og både mannen min og jeg har begynt å reise mer i jobbene våre. Dermed blir det lite tid til juleforberedelser, og alt må planlegges med list og lempe. Men som sagt, jeg har gjort noen forsøk på endringer. Vi har for eksempel redusert antall småkaker vi skal ha til jul, vi har bestilt julekort i stedet for å lage selv, og vi har utsatt rundvasken til våren. Vi har generelt sett dempet litt på kravene, og det hjelper en del.

Jeg tror det aller viktigste mannen min og jeg kan gjøre for å dempe stresset ytterligere i førjulstida (og ellers), er å unngå prokrastinering og faktisk gjøre det vi har tenkt, når vi har tenkt å gjøre det.

Å lage slike julelykter e rnoe av det vi har tatt oss tid til i år.
Jeg må kanskje nevne et av årets prosjekter som ble en smule overambisiøst (og en stor stresskilde). Jeg ville lage en aktivitets-pakke-kalender til ungene, der de fikk en ting hver dag som illustrerte det vi skulle gjøre den dagen. Eksempel: pepperkakeform den dagen vi baker pepperkaker, glitterlim og hobbyting den dagen vi har juleverksted, lue og skjerf den dagen vi skal ut og leke, bokmerke den dagen vi skal på biblioteket, popcorn den dagen vi har julefilmkveld, pengepung den dagen vi skal handle julegave, julepysj og såpe dagen før dagen, osv. osv. Oh my god! Dette har vært veldig gøy, men også en STOR stresskilde. Det har vært en LATTERLIG stor utfordring å organisere en aktivitet hver dag, inniblant alt som skjer i desember, både i jobb, barnehage, skole og fritid. Ikke minst har det vært vanskelig å finne ting til alle aktivitetene - uten at det skulle bli for dyrt, og uten at det bare skulle bli dilldall. Til neste år må jeg finne en enklere løsning. Kanskje kommer jeg til å veksle mellom ting som ungene trenger og aktiviteter vi uansett skal gjøre. Jeg liker det at vi har aktiviteter i kalenderen, men det trenger ikke å være så amisiøst som i år. Det trenger ikke å være så mange ting, heller. Kanskje vi bare tar pakker i helgene, eller noe sånt... jeg skal tenke litt på det der.

En ting er jeg veldig fornøyd med, da. En av juleaktivitetene i kalenderen var det at ungene fikk handle hver sin julegave til noen barn som trenger det. Jeg kunne se at det var noe både Tulla og Minsten kunne relatere til, og det føltes godt å gjøre noe som bidrar litt.Jeg fikk også en innsikt i høst, på at det var på tide å overlate en del av juleforberedelsene til mannen min, for jeg hadde virkelig ikke lyst til at ungene våre skulle vokse opp med den forestillingen at mammaer lager jul og pappaer... vel pappaer gjør andre ting. I år fikk dermed mannen min ansvaret for hele julegavelista og juleinnkjøpene, og det er i alle fall jeg veldig fornøyd med. Vi har fordelt litt på andre ting, også. Han og ungene har bygd og pyntet pepperkakehus, de har skrevet brev til nissen og de har lest julebok. Og julevask og julepynt tar vi på deling, sånn som vi i grunnen alltid har gjort.

Årets juleplaner - sånn omtrent
Jeg ser at fordelingen er mye jevnere enn før, men siden jeg er over gjennomsnittet julegal, har jeg jo tenkt på jula siden oktober, og hadde ungenes pakke-aktivitets-kalender klar til november, og den typen engasjement kan jeg jo ikke akkurat forvente av gubben. Jeg er også den som baker de få julekakene vi har, siden jeg er mest opptatt av at vi har noen lavkarbokaker i jula. Han kan gjerne ta julemiddagene, han funker bedre logistisk sett på kjøkkenet (jeg får panikk når jeg har mer enn to gryter å holde styr på).


Jeg tror jeg er ganske fornøyd med likestillings-målsettingen min, faktisk, mer jevnt enn dette tror jeg det blir vanskelig å få til!Når det gjelder dette at jeg ønsket at jula skulle handle om mer enn å bare kjøpe, kjøpe... Vel, jeg må innrømme at vi sannsynligvis har kjøpt mer enn vi har trengt. Jeg kunne for eksempel ha valgt å ha en ren aktivitetskalender til ungene, men våget det ikke helt, så det ble en pakke hver i tillegg. Og noen av de tingene, spesielt skrivesakene, og kakeformene, trengte de egentlig ikke. Jeg syns det hjelper at vi har gjort noen meningsfulle ting, som å handle gave til noen som trenger det, og at vi har gjor førjulsaktiviteter sammen som familie. Slikt kan jeg tenke meg å gjøre mer av til neste år. Når det gjelder julebakst og slikt, så vet jeg at jeg har kjøpt altfor mye ingredienser, fordi jeg syns det er spennende å lage lavkarbovarianter av julekaker og snop til jul. Ungene har fått juleantrekk og jeg har fått nye sko, og vi har naturligvis kjøpt en del julegaver, men det måtte til.
Jeg har imidlertid klart å la være å kjøpe så mange julebøker (bøker er en stor svakhet), vi har lånt dem på biblioteket i stedet. Vi har ikke kjøpt noe ny julepynt, men vi har laget en god del. Vi har til og med støpt om gamle stearinlys til nye. Skikkelig gjenbruk, altså! Jeg er også fornøyd med at vi har hatt stort fokus på å gjøre ting sammen, og at det har vært viktigere enn de store innkjøpene.

 De siste dagene før jul ble litt kaotiske i år, siden det skjedde en del uforutsette ting (som en brann), men jeg er svært fornøyd med at jeg kan si at det ble jul, uansett. Og det ble en riktig så koselig jul, faktisk! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en melding til meg, og jeg svarer alle.

Dersom du ikke har blogg, kan du helt fint kommentere som Anonym.