onsdag 18. juni 2014

Hvordan et maleri kan bli til

Jeg har hatt en periode hvor jeg ikke har fått malt noe særlig, men jeg håper det tar seg opp igjen! Jeg fikk i alle fall lyst til å skrive litt om hvordan jeg har malt et av bildene mine. Først bør jeg kanskje nevne det at jeg er ganske så uskolert, da, og at det helt sikkert fins mer fornuftige måter å få fram motivene på. Men dette er i alle fall det jeg har gjort!

Aller først la jeg på modeling paste, og skrapte forskjellig struktur i den, før jeg lot den tørke. Videre hadde jeg tenkt å male et bilde med blå bakgrunn, så jeg begynte å male, dryppe og renne med blå akrylmaling fra hver kant av lerretet. Etter at dette "rutemønsteret" hadde tørket, malte jeg tynt med blått over dette og lot det tørke igjen. Denne prosessen gjentok jeg x antall ganger, til jeg kom på at jeg ville ha en litt mer turkis bakgrunn, og dryppet og malte med turkis på den samme måten i flere omganger. "Much ado about nothing?" Sannsynligvis, men det ble da litt liv i bakgrunnen. 

Da jeg var fornøyd med bakgrunnsfargen, eller i alle fall ikke gadd mer på ei stund, begynte jeg å tegne inn motivet med kullstift. Dette fikserte jeg med hårlakk. Etter at det hadde tørket, la jeg inn jenta og lakenet med en hvitrosa maling og lot det tørke. Jeg husker ikke helt, men jeg tror også at jeg malte over med tynn, tynn blåfarge eller turkisfarge over hele bildet, jeg er litt usikker på når i prosessen jeg gjorde det. Så tegnet jeg på nytt med kull, og fikserte. Og fylte ut med maling, prøvde å få skyggene mer naturlige. Et sted på veien fant jeg ut at fargen på huden var for kjølig (nesten hvit), så jeg malte hele jenta med en tynn, tynn brunfarge. Jeg la litt brunt inn i bakgrunnen, også. Det foreløpige resultatet er her nedenfor:


Jeg så ganske raskt at brunfargen ble litt for unaturlig, så jeg justerte litt på fargen med rosa/hvitt. Og tegnet inn på nytt med kull der det trengtes. Måtte spesielt jobbe litt med ansiktstrekkene og brystet, for å få lys og skygge så rett som mulig. Og så la jeg inn litt kull i bakgrunnen. Jeg tror forsyne meg jeg la inn litt hvitt i bakgrunnen, også. 

Det endelig resultatet er nedenfor. Jeg kunne ha jobbet mer på det, men ble redd for å ende opp med å ødelegge hele greia, hvis jeg holdt på for lenge.. Jeg skulle gjerne ha vært mer nøyaktig med detaljene, men jeg begynner å forstå at detaljer ikke er så lett med akryl og kull. I bunn og grunn er jeg fornøyd. 

Bør vel nevne at det øverste fotografiet er tatt i sollys, det andre i kveldingen, og at det forklarer litt av forskjellene i farger.


En som virkelig kan å male, vil sikkert si at jeg har gjort alt bakvendt, med at jeg begynner med det mørke og legger det lyse oppå, men jeg syns det var en morsom prosess, og lærerik. Så lenge jeg ikke skal masseprodusere bilder, så kan jeg gjerne male på denne måten igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en melding til meg, og jeg svarer alle.

Dersom du ikke har blogg, kan du helt fint kommentere som Anonym.