tirsdag 21. mai 2013

Nostalgitripp: The Fifth Element (1997)

Den gangen jeg var lita (80-tallet), og vi skulle skrive stil om år 2000, og vi diktet de mest fantastiske sci-fi-historier, kom vi aldri på (i alle fall ikke jeg) den fiffige løsningen med å gjøre opptak på TV-en, og kunne spole fram og tilbake. Men den greia der benytter jeg meg ganske ofte av. Jeg har sjelden anledning til å se en serie eller film når den faktisk går på TV, eller rettere sagt, jeg glemmer det ofte,  så da setter jeg heller på opptak på forhånd og kan ta igjen filmen når som helst. Ei helg for ikke så lenge siden koste jeg meg derfor med The Fifth Element, uten at jeg er helt sikker på hvilken kanal den egentlig gikk på, eller når.     
 
Jeg ble overrasket da jeg så at filmen ble laget i 1997, da. Er det virkelig 16 år siden den kom ut? For det første føler jeg meg plutselig gammel, og for det andre så tenker jeg at filmen egentlig er relativt tidløs.
 
Og det bør den kanskje være, siden det er en siencefictionfilm.
 
Men. For dere som har gått glipp av denne underlige perlen, bør jeg kanskje begynne med begynnelsen. The Fifth Element er en engelskspråklig fransk sciencefiction- og fremtidsfilm regissert og skrevet av Luc Besson. De ledende rollene spilles av Bruce Willis, Gary Oldman og Milla Jovovich. Filmen fikk varierende, men forholdsvis god omtale av kritikerne og ble en stor publikumssuksess.
 
Filmen starter i en pyramide i Egypt i 1914, med at en gruppe arkeologer blir overrasket av et romskip med romvesen som kommer og tar med seg fire steiner, som hver representerer de fire elementene jord, ild, luft og vann. Steinene har vært gjemt i pyramiden i tusener av år, men nå er de ikke trygge lenger, så romvesenene tar hånd om dem. Steinene skal, sammen med et femte element, beskytte verden fra en ondskap som dukker opp hvert 5000 år. En «prest» lover å beskytte hemmeligheten og samtidig videreføre kunnskapen i det skjulte.
 
I året 2263, får vi se at verden trues av en stor ondskap som vil gjøre slutt på alt liv. I et futuristisk New York, møter vi eks-soldaten og drosjesjåføren Korben Dallas (Bruce Willis), som får en uvanlig passasjer, Leeloo (Milla Jovovich). Leeloo viser seg å være det Femte Elementet, som er det eneste som kan redde menneskeheten fra undergang, og Korben Dallas blir dratt inn i jakten på de fire steinene som må til for å hindre undergangen. Mot seg har Korben og Leeloo blant andre den grusomme våpensmugleren Jean-Baptiste Emanuel Zorg (Gary Oldman).
 
Jeg må bare si det med en gang: Denne filmen er morsom, herlig respektløst morsom. Jeg vil faktisk definere den som en god, gammeldags actionkomedie. Det vil si, sci-fi-actionkomedie. Karakterene er passe sprø og overdrevne, og framtida er beskrevet som ganske dyster (mangel på plass, ressurser, natur og ren luft), men fargerik og med stort sett velmenende mennesker. Filmen viser en herlig galskap, som jeg må si jeg savner i dagens sci-fi-filmer. Alt er så strømlinjeformet i de sci-fi-filmene jeg har sett de siste årene. Så alvorlig. Hvor har humoren blitt av?
 
Jeg vil ha flere filmer som dette. Greit nok at dette er ganske lettbeint underholdning, men det har vi ikke vondt av en gang iblant. Anbefales!   

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en melding til meg, og jeg svarer alle.

Dersom du ikke har blogg, kan du helt fint kommentere som Anonym.