torsdag 7. mars 2013

Lysnatt, Alice Hoffman

Boka "Lysnatt" av Alice Hoffman har stått lenge i bokhylla mi, uten at jeg helt vet hvorfor den har blitt stående ulest. Jeg har lest minst ei bok av Hoffman tidligere, og så vidt jeg husker var det en veldig god opplevelse. Men "Lysnatt" har rett og slett blitt glemt. Siden jeg nå endelig har plukket den fra bokhylla, kan jeg telle den med i "Off the Shelf Challenge".

Romanen handler om noen få mennesker på øya Martha´s Vinyard i New England. Gamle Elizabeth Renny er i ferd med å miste synet. Etter at hun i et forvirret øyeblikk gjør et forsøk på å fly ut gjennom vinduet og faller og skader seg, flytter barnebarnet, 16 år gamle Jody, inn hos henne. I nabohuset bor mekanikeren André sammen med kona Vonny, som er keramiker, og sønnen Simon, på fire år. Livene til alle disse menneskene, og flere med dem, flettes sammen i en finurlig historie, der det handler mye om å unngå det man frykter.

Hoffman skriver denne blandingen av realisme og små innslag av magi eller mystikk, noe jeg godt kan like. Menneskene er ekte, og de har ekte følelser, de er lette å identifisere seg med. Samtidig skjer det små tilfeldige, magiske ting, som ikke alltid er like lett å forstå. Jeg syns denne boka er velskrevet, og jeg lever meg godt inn i det som skjer. Jeg liker også det at boka på så mange måter illustrerer hva frykt gjør med oss mennesker, og hvordan frykten kan forme livene våre. Spesielt siden det blir gjort uten at forfatteren i det hele tatt tvinger temaet på leseren - det blir heller gjemt i form av Vonnys agorafobi, Jodys frykt for å vise hvem hun er, Elisabeths frykt for å bli gammel, osv. Alt i alt er dette en god bok, og akkurat nå kunne jeg tenkt meg å lese flere bøker av denne forfatteren. "Lysnatt" får en femmer på terningen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en melding til meg, og jeg svarer alle.

Dersom du ikke har blogg, kan du helt fint kommentere som Anonym.