søndag 13. januar 2013

Winkie, av Clifford Chase

Jeg hadde egentlig planer om å lese ei anna bok i helga, men så fikk jeg øye på Winkie i bokhylla, og klarte ikke å holde fingrene unna. Og det kan jeg være glad for, for dette var virkelig ei søt, trist, irriterende, absurd, morsom og smart bok! Akkurat nå klarer jeg ikke helt å forstå hvordan jeg over lengre tid har klart å overse en sånn fantastisk perle i bokhylla.
 
Boka handler om den vennlige, slitte teddybjørnen Winkie, som blir pågrepet i en hytte i skogen etter en massiv politiaksjon. Menneskene ser av uforklarlige grunner ikke ut til å klare å oppfatte at han er en bamse, men behandler han som en farlig terrorist. Tiltalen mot han er milelang, og lyder blant annet på terrorisme, seriemord, konspirasjoner mot staten, til og med gudsfornektelse og pederasti. Skrekkslagen og forvirret blir Winkie stilt for retten.
 
Mye av handlingen er bygd rundt den surrealistiske rettssaken, som nærmest er en oversikt over alle tenkelige forbrytelser et individ kan begå mot det etablerte samfunnet.

Vi får også historien om hvordan teddybjørnen Winkie har vært en taus og uforstående tilskuer til barndommens verden, slik den har utfoldet seg gjennom et par familiegenerasjoner. Først når Winkie oppdager at han selv faktisk kan bevege seg ut i verden, får han realisert sine egne behov. Han har bare såvidt fått smake på livet og kjærligheten når han blir fanget.
 
Jeg skal ikke forsøke meg på noen dyp analyse av ei så snodig bok, men gjennom Winkies øyne får vi i alle fall se speilingen av våre (og spesielt amerikaneres) forferdelige absurditeter, beskrevet på en humoristisk måte. Boka er godt skrevet, veldig underholdende, og vekker mange tanker. Noen vil kanskje reagere på de mest absurde hendelsene, men for meg var det nettopp dette som gjorde boka spesiell. Jeg må bare gi denne boka en sekser!
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en melding til meg, og jeg svarer alle.

Dersom du ikke har blogg, kan du helt fint kommentere som Anonym.