onsdag 9. januar 2013

The Hobbit, or There And Back Again, J. R. R. Tolkien

"The Hobbit, or There And Back Again", av J. R. R. Tolkien, må være den barnebok-klassikeren som leses av flest voksne. Jeg tror faktisk også at jeg selv var voksen, i alle fall ungdom, den første gangen jeg leste den. Så vidt jeg husker var dette også den første boka jeg leste av Tolkien. For mange år siden. Men jeg leser gjerne boka en gang til, spesielt nå når den har blitt filmatisert, og jeg kan ta den med i "2013 Book to Movie Challenge". Planen er altså at jeg skal lese boka, se filmen og anmelde begge. Omtalen av den fantastiske filmen kan du finne i dette innlegget.

Boka er forresten også med i "Off the Shelf Challenge", siden jeg fant den i bokhylla, og jeg kan krysse den helt ut i lista over "1001 bøker du må lese før du dør".

Dette eventyret handler om hvordan hobbiten Bilbo Baggins (Lommelun) får tak i den magiske ringen som blir så viktig i triologien «Ringenes Herre», som kom senere. Bilbo lever et behagelig og anstendig liv i hobbithullet sitt under The Hill. Men en dag dukker trollmannen Gandalv opp, sammen med tretten dverger – og de vil ha ham med på eventyr. Dvergenes plan er å gjenerobre fjellet de ser på som hjemmet sitt, og som dragen Smaug den skrekkelige vokter. Ikke minst vil de ha gullet som Smaug passer på. Bilbo blir motvillig med på skattejakten, men til sist overrasker han til og med seg selv med sin rådsnarhet og sine ferdigheter som innbruddstyv.

Jeg begynte å lese den norske utgaven som jeg fant først i bokhylla, men det føltes underlig fremmed å lese navn og stedsnavn på norsk, så jeg måtte lete fram den engelske versjonen som jeg viste jeg hadde et sted. Og takk og lov for det! Boka blir en helt spesiell opplevelse når man leser den på originalspråket.

«The Hobbit» er lett og enkel i stilen, med tydelig fortellerstemme nå og da. Samtidig er boka på ingen måte for barnslig. Selv om dette er en historie for barn og unge, passer den også fint for voksne, i alle fall slike som har sansen for fantasi og eventyr. Jeg må si jeg fryder meg når jeg gjenkjenner steder og figurer fra Tolkiens utrolige fantasiverden. Boka fungerer faktisk like godt nå, når jeg har lest «Ringenes Herre», «Simarillon» og andre bøker fra det samme universet, som den gjorde før jeg hadde lest noe av det. Selv om jeg vet hva som skjer senere, er det ikke ødeleggende for historien.

Bilbo, Gandalv og dvergene kommer ut for mange skremmende farer og underlige skapninger på ferden. Faktisk hadde jeg glemt hvor mange spenningsscener Tolkien hadde klart å stappe inn i denne ene boka. Vi får se den lille, usannsynlige helten, Bilbo, i utallige møter med det store, skremmende eventyret. I starten er det ingen, bortsett fra Gandalv, som har tro på den lille, matglade hobbiten, men etter hvert får han vist at han har mer å bidra med enn han er klar over selv, og han vokser med oppdraget.

I tillegg til spenningsscenene, er det også flere rolige, morsomme og vakre partier, og det er jeg glad for. Det gjør at boka ikke føles som et masende jag fra start til slutt, men en eventyrlig opplevelse. Dessuten er det disse roligere partiene som gjør at jeg blir så glad i Bilbo, Gandalv, dvergene og den fantastiske verdenen de lever i.

Tolkien har vist fått pes for at han stort sett bare har skrevet om mannlige figurer, og at de få kvinnelige figurene ikke er så spennende. Men hvis jeg sammenligner denne boka med den samtidige forfatteren (og vennen) C.S. Lewis sine bøker om Narnia, syns jeg at den sistnevnte fortjener langt mer pes, med sine underlige moraliseringer og kjønnsdiskriminerende beskrivelser. Tolkien har skrevet om en guttetur, og da må han få lov til det, mener nå jeg, da.

Denne boka kan jeg lett anbefale til alle som liker eventyr og fantasi, og hvis du ikke liker det, så kanskje du bør prøve den, likevel?! «The Hobbit» får en sekser på terningen fra meg. Det er mulig jeg burde vært mer tilbakeholden med toppkarakterene, men dette er en av mine favoritter, og jeg finner ingenting å trekke for, så da blir det en sekser! Hyggelig lesning!

2 kommentarer:

  1. I'm glad you enjoyed the book as well as the movie :) I haven't seen the movie yet, but hopefully will soon.

    SvarSlett
  2. I can gladly recommend both the book and the movie! :) Hope you get to see the movie soon! I'm looking forward to the NEXT movie, so I can visit Tolkien's magical world again.

    SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en melding til meg, og jeg svarer alle.

Dersom du ikke har blogg, kan du helt fint kommentere som Anonym.