onsdag 16. januar 2013

Jula over for denne gang

Nå er jula endelig over hjemme hos oss, også. Jeg har forsøkt å drøye den så lenge jeg kunne, men nå må jeg vel innse at det er det nok. Juletreet er ribbet og resten av julepynten blir pakket vekk, eske for eske. Det tar tid, for jeg vil ha et bedre system på alt enn jeg hadde sist gang. En eske til adventspynt, en eske til nisser, engler og nips, en til barnerommene, og en til juletrepynten. Og utebelysningen er jo helt for seg selv, da.

Nå må den fine julelykten som Tulla lagde ryddes vekk!

Det merkes forresten at vi har småbarn. Julepynten får gjennomgå, både et reinsdyr og en nisse har mistet foten. Dessuten knuste noen glasshjerter og glasskuler da Minsten rev ned juletreet (!), men jeg har også kjøpt inn litt ny juletrepynt i romjula, så vi har stort det vi trenger. Vi må ha en ny stjerne til treet da, for lysene i stjerna ble ødelagte.

Jula ble ikke helt som planlagt i år, mye sjukdom gjorde at julefreden egentlig ikke senket seg før på nyttårsaften. Og det er kanskje derfor jeg har vært så opptatt av å la jula vare lengst mulig i år. Uansett har jeg tenkt litt på jula som har vært og hva vi har lært av den:

 • Vi fikk en fin innledning til førjulstida med en hyggelig Thanksgiving-middag og julete julemarked i barnehagen den 25. november. Herlig å starte førjulstida så tidlig!
 • Vi har hatt en ganske rolig og fin førjulstid, og har egentlig gått lite på juleshopping! Vi skulle kanskje ha handlet de viktigste julegavene tidligere, så var de ute av veien. Men vi kom i mål, uten store problemer!
 • Jeg hadde tenkt at vi skulle senke skuldrene denne førjulstida, kose oss med den gode juleopplevelsen og bare gjøre det aller nødvendigste av husvask og slikt. Og det gjorde vi jo. Meeen. Så er det bare det at når man har to småbarn og senker skuldrene, vel da ser det fort ganske ille ut. Derfor har det ikke bare vært kos, det har vært kaos. Vi skulle nok ha satt av mer tid til å rydde og vaske. Helst skulle vi ha lånt bort ungene, også…
 • Vi fikk pyntet litt til advent, med lys og stjerner i vinduet. Men det ble litt for mye rot med blant annet alle julepuslerier og julete prosjekter... Til neste år vil jeg lage meg et fast sted der jeg kan ha hobbysaker, som jeg kan hente fram når vi skal lage noe.
 • Vi har flere ganger tatt oss tid til julepuslerier, og det har vært kos.  Samtidig har jeg nok undervurdert at det tar tid å ha juleverksted, bake, synge julesanger og lese julebøker sammen. Mye tid. Vi må nok sette av mer tid neste år!
 • Jeg fikk ikke lest noe særlig før jul, og i alle fall ikke julete bøker. Neste førjulstid vil jeg gjerne bruke mer tid på å lese julete bøker eller bøker med innslag av jul.
 • Jeg fikk laget en grei pakkekalender, men Tulla ble skuffet av noen av pakkene, og ønsker seg nok heller en sjokoladekalender eller Legokalender til neste år. Minsten får få sin første kalender, han også. Jeg tror jeg pakker inn SingSang-kortene, slik at de kan åpne en pakke hver, og så får de en liten kalender i tillegg.
 • Vi har vært på julemarkedet i byen og besøkt pepperkakebyen, det var en stor suksess! På julemarkedet er det lurt å være to voksne, slik at den ene kan være med ungene på juleverkstedet mens den andre kikker i alle bodene. Men jeg merker at vi handler lite der, vi kjøper nesten bare gløgg og kanskje noe å spise.
 • Vi har bakt pepperkaker og lagd godterier til jul, og det var kjekt! Resten av kakene kjøpte vi. Jeg syns det var helt greit å ikke bake mer enn dette i år, og kjøper gladelig julekaker til neste år også.
 • Juletreet ble fint og julepynten ble fin i år. Mye hvitt og sølv, men også mye hjemmelaget. Jeg er fornøyd, selv om vi droppet rød teip og snøspray på kjøkkenvinduet, og lot være å henge opp de røde filthjertene. Til neste år vil jeg tenke ut litt tidligere hvordan vi skal pynte vinduene, spesielt det høye vinduet i gangen.
 • Vi hadde et koselig familieselskap for Minsten. Men det kunne ha vært bedre forberedt, tida fløy fra oss rett før vi skulle reise, og jeg måtte kjøpe kaker i stedet for å lage selv… Når jeg tenker meg om, så var det forresten helt greit. En ting mindre å stresse med!
 • På julaften ble det skikkelig jul, som det skal være, med pinnekjøtt, kaker og pakker, selv om vi ikke var helt friske, noen av oss. Det var litt rart at søstera mi ikke var der, spesielt da vi gikk rundt juletreet. Håper vi får se henne neste jul!
 • Det ble forresten umulig å ha oversikt over alle julegavene, spesielt til ungene. Neste jul sparer vi på pakkelappene og skriver opp hva vi får fra hver enkelt.
 • Vi hadde ellers ingen selskaper i romjula, siden vi var vekkreiste (og syke), men vi hadde familiemiddag på 1. nyttårsdag. Neste år bør vi få til et selskap i romjula, i alle fall hvis vi blir her i byen og holder oss friske!
 • Det var herlig, men uvant, å la julepynten stå helt til 20. dag jul. Det kan godt hende at jeg fortsetter med den tradisjonen!

2 kommentarer:

 1. Fin oppsummering, denne må du ta frem igjen i november:)
  Jeg er enig med mye, som at alle små julepuslerier tar tid. Det kunne vært litt annerledes prioritert i jula. Vi hadde også pyntet fremme til 20. dag jul.

  SvarSlett
  Svar
  1. Der sa du noe, Elin, denne kan jeg jammen spare på, og så kan jeg bare håpe at jeg ikke gjør de samme "tabbene" til neste jul! Ofte er det jo sånn at man har så gode intensjoner med juleforberedelsene, "alt skal bli perfekt", og så blir det ikke alltid slik man har tenkt seg. Hvis man for eksempel står med hodet i vaskebøtta i hele november og desember, angrer man på det, og hvis man prioriterer andre ting, får man dårlig samvittighet for ikke å ha vasket nok... Det skal ikke være lett, hehe. Nei, jeg overdriver litt nå. Tross alt handler det jo mest om å finne den gode julefølelsen og kose seg med familie og venner. Og DET skal vi få til, neste jul også. ;)

   Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en melding til meg, og jeg svarer alle.

Dersom du ikke har blogg, kan du helt fint kommentere som Anonym.