tirsdag 8. januar 2013

Hobbiten: En uventet reise (2012)0
I går kveld fikk jeg endelig sett filmen "Hobbiten: En uventet reise". Dette er den første filmen i en trilogi, naturligvis basert på den berømte boka "The Hobbit: There and Back again" av J. R. Tolkien.

Og hva skal jeg si.. Da jeg gikk hjem fra kinoen, klarte jeg ikke å skru av det fårete smilet i ansiktet, jeg hadde en så enorm godfølelse etter filmen. Jeg tror jeg rett og slett var lykkelig for å få se Bilbo, Frodo, Gandalf, Galadriel, ja til og med Gollum igjen... og filmen var jo så velgjort, på toppen av det hele! Jeg er veldig glad jeg fikk se denne filmen, også fordi jeg ville ta den med i utfordringen "2013 Book to Movie Challenge". Der vil jeg lese og omtale bøker som er filmatisert, og også se og omtale de samme filmene. Her kan du finne bokomtalen min av boka Hobbiten.

Men jeg får vel begynne med å ta for meg filmen. "Hobbiten: En uventet reise" handler, som de fleste kanskje vet, om hva som skjer i Midgard 60 år før "Ringenes Herre". Det handler om hobbiten Bilbo Baggins som lever et behagelig og anstendig liv i hobbithullet sitt under The Hill. Men en dag dykker trollmannen Gandalv opp, sammen ned tretten dverger, og vil ha han med på eventyr! Dvergenes vil gjenerobre fjellet de ser på som sitt, fra den farlige dragen Smaug den skrekkelige. Bilbo blir bare motstrebende med på skattejakten, men til sist overrasker han til og med seg selv...


«Bilbo, allow me to introduce: Fili, Kili; Oin, Gloin; Dwalin, Balin; Bifur, Bofur, Bombur; Dori, Nori, Ori; and the leader of our company, Thorin Oakenshield.»           
- Gandalv

Jeg kan vel nevne at jeg holder på å lese boka (om igjen) nå, og må bare si at det er utrolig morsomt å gjenkjenne episodene derfra. Samtidig blir det også lettere å se når historien avviker fra originalen. Men alle små endringer er utrolig smidig gjort, syns jeg, og det er ingenting jeg reagerer negativt på.

Åpningssekvensen var fin. Vi får se bakgrunnshistorien til dvergene, som har mistet fjellet og hjemmet sitt til den fryktelige dragen Smaug. Og vi får se Bilbo og Frodo sammen, rett før Bilbos siste bursdagsfeiring i The Shire. Bilbo tenker på de gamle, eventyrlige dager, og vi hopper tilbake til den dagen Bilbo får besøk av Gandalv og de 13 alvene som skal bli reisefølget hans. Jeg syns denne sekvensen er helt herlig. Noen sier at den er for langtekkelig, men jeg elsker, elsker, elsker den! Spesielt fordi den så tett følger boka og er så lett gjenkjennelig. Faktisk tror jeg at det er derfor jeg ble så glad i denne filmen, den tar seg tid til de rolige, koselige sekvensene, og det er det jeg liker aller mest. Jeg vet det fins dem som hadde ønsket seg mer framdrift i filmen, men jeg ville ikke ha kuttet vekk en eneste ting. Til og med de ekstra sekvensene som ikke kommer fra boka, måtte være med, syns jeg.

Filmen er alt i alt actionfylt og med god stemning, og vi blir med på et engasjerende eventyr. Skuespillerne gjorde også en fantastisk jobb. Martin Freeman er fin som Bilbo, syns jeg, han har en avslappethet som passer veldig godt til karakteren. Scenene med Gollum og Ringen var veldig bra, nesten som jeg så det for meg da jeg leste boka, det samme gjelder de mange heseblesende actionscenene. Effektene er helt utrolige. Og det vakre landskapet.. Det er ikke lett å finne ord som kan beskrive det. Filmen er rett og slett utsøkt gjennomført.

Til slutt må jeg vel nevne, da, at jeg ikke har sett 3D-versjonen. For det første var jeg for seint ute til det, og for det andre har jeg ikke så gode erfaringer med 3D, så jeg ville heller se filmen på "gamlemåten". Enkelte har kommentert at det at Peter Jackson bruker flere bilder per sekund enn vanlig fungerer dårlig, det kan jeg altså ikke si noe om. I 2D-versjonen var bildene bare helt fantastiske.
 
Jeg gleder meg til fortsettelsen!

4 kommentarer:

 1. Spennende!Fin oppsummering.
  Denne filmen har jeg også lyst til å se, men kan aldri tenke meg jeg kommer avgårde på kino.

  SvarSlett
 2. Hehe, jeg skjønner hva du mener, det er et under at jeg kom meg avgårde på denne filmen, før den gikk av plakaten.. Det hjelper å blogge om bøker og filmer og slikt, da, for da blir jeg ekstra motivert til å komme meg avgårde.

  Uansett. Jeg kan virkelig anbefale Hobbiten, særlig for den som liker eventyrlige filmer! :)

  SvarSlett
 3. Hei. Sitter og ser litt på hva som skrives om Hobbiten: En uventet reise rundt omkring i bloggverdenen. Dette var jo en grundig gjennomgang, morsomt å høre at du likte den første filmen og håper at du ser frem til nr. 2 og 3 i trilogien også. (De kommer i hhv. desember 2013 og juli 2014. Ha en fin filmuke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du kikket innom! Jeg gleder meg veldig til oppfølgerene, og syns det er grusomt lenge å vente nesten et helt år... ;)

   Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en melding til meg, og jeg svarer alle.

Dersom du ikke har blogg, kan du helt fint kommentere som Anonym.