lørdag 5. januar 2013

Havets smykke, av Carol Goodman

"Havets smykke" er nok ei ulest bok fra bokhylla, denne gangen en romantisk spenningsroman av den amerikanske forfatteren Carol Goodman. Hovedpersonen, Iris Greenfeder, har akkurat fylt førti, bor på Manhattan og har tre lærerjobber for å få endene til å møtes. I det siste har hun følt seg som et nesten-menneske. Nesten utgitt forfatter, nesten ferdig professor, nesten gift -- med Jack, mangeårig kjæreste. Iris vil gjøre noe helt og fullt, og begynner å skrive sin mors historie. Hun spinner den rundt et irsk folkeeventyr moren pleide å fortelle da Iris var barn, inni det finner hun kimen til den triste fortellingen om morens død.

Iris vender tilbake til det gamle hotellet der hun vokste opp, for å grave mer i morens liv. Før moren døde i en hotellbrann hadde hun skrevet to romaner. Nå vil Iris lete etter manuskriptet til den tredje romanen, og i det håper hun å finne ut mer om mysteriene som omslutter morens liv og død. Men morens liv har rommet langt flere hemmeligheter enn Iris har kunnet drømme om.

Boka fenget godt, særlig i begynnelsen. Som i mange andre slike spenningsbøker, møter vi en en heltinne som er på veiskille i livet, og som velger å flytte bakover og innover. Men jeg syns forfatteren fint skildrer Iris og hennes nesten-liv. Dessuten er bruken av den irske myten om Selkiene, selkvinnene, effektiv, syns jeg, og blandingen av mystikk, folklore og romantikk en kombinasjon jeg kan ha sansen for.

Bortsett fra dette er boka i grunnen bare mildt spennende, og jeg gjettet de største løsningene før jeg var kommet halvveis i boka. Spesielt irritert ble jeg over at jeg klarte å gjette så tidlig hvem moren til Iris egentlig var, og hvor smykket hennes var gjemt (hvorfor klarte ikke hovedpersonen å gjette det samme?). Men bortsett fra et litt for gjennomsiktig plott og en litt for langsom hovedperson, er boka underholdende og grei. Jeg tror jeg vil gi den en firer, mest på grunn av bruken av de irske mytene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en melding til meg, og jeg svarer alle.

Dersom du ikke har blogg, kan du helt fint kommentere som Anonym.