tirsdag 1. januar 2013

Året som har vært og året som kommer

Siden jeg begynte å blogge relativt seint i 2012, har jeg egentlig ikke så mye å fortelle om året som har vært. Jeg har vært i ammetåka i store deler av året, og er det delvis ennå. Men jeg har forsøkt å lage lister over det jeg husker av blant annet bøker og filmer jeg har sett, da, og jeg har tanker om hva jeg vil utfordre meg selv med i 2013.
 

Her er filmene jeg husker jeg har sett i 2012


Lista er ikke akkurat imponerende, og det er nok mye på grunn av at småbarntilværelsen krever at tida brukes på andre ting. Jeg er redd for at de fleste filmene jeg har sett i 2012, var halvdårlige filmer på TV, som jeg ikke en gang husker.
 
Utfordring for 2013
Hvis jeg skal sette meg noen utfordringer for 2013, bør det kanskje være å gå mer på kino og kanskje få med meg noen filmer på Haugesund Filmfestival, for en gangs skyld (det er flere år siden jeg har klart å prioritere det).
 
 
Ellers har jeg lurt litt på om jeg skal slå opp i boka Filmklubben, av David Gilmour. I denne selvbiografiske romanen forteller forfatteren hvordan han inngikk en avtale med sin 15-årige sønn, da han nektet å gå mer på skolen. Faren får en uvanlig idé. Ingen skole, ikke noe arbeid, ingen husleie, men tre filmer i uken - den eneste utdannelsen sønnen får i løpet av de tre årene boken skildrer. Da jeg leste denne fikk jeg et voldsomt behov av å se flere filmer. Selv om jeg kjente igjen ganske mange av filmene som ble beskrevet, innså jeg fort at det fins mye der ute som jeg ikke har fått sett. Kanskje jeg skal utfordre meg selv med å få sett flere av filmene som blir nevnt i boka?! Jeg lurer på om 10 filmer er et godt tall for ett år, men dette må jeg tenke nærmere på. Jeg må jo få tak i filmene, også, og noen av dem er nok vanskelige å få tak i...


En annen ting er at jeg har meldt meg på "Book to Movie Challenge", og har satt meg det målet å se og omtale seks filmatiserte bøker. Jeg har noen forslag til bøker/filmer så langt, og det er:
  1. Hobbiten
  2. Drageløperen
  3. Historien om Pi
  4. Halvbroren (TV-serie, godkjent så lenge det varer like lenge som en spillefilm)
  5. Catch 22
  6. The Curious Case of Benjamin Button


Her er bøkene jeg husker jeg har lest i 2012


Bokåret 2012 har vært ganske... tilfeldig. Selv om jeg ikke husker alle bøkene, er jeg ganske sikker på at jeg ikke har lest så mye, kun rundt 50 bøker. Fordelingen av bøkene er ganske skjev, og det er jeg ikke så fornøyd med. Her er noen tall:


Jeg har lest:
  • 51 bøker alt i alt (som jeg kan huske, da). 51 av 51 bøker er skjønnlitterære bøker. Jeg har lest noen fagbøker, men de har jeg ikke orket å liste opp her, denne gangen.
  • 35 av 51 bøker er skrevet av menn, 16 av kvinner (noen av bøkene er novellesamlinger av flere forfattere, der har jeg regnet redaktørene som forfattere. Resultatet er uansett nedslående for en feminist som meg. ;) Jeg er en kvinne og velger heller mannlige forfattere enn kvinnelige! Huffda.
  • 17 bøker er skrevet av norske forfattere. 1 av en svensk og resten er stort sett engelskspråklige.
  • 11 bøker er lest på engelsk.

Årets favoritt(er):

Song for Eirabu I, Slaget på Vigrid, Kristine Tofte. Dette er ingenting annet enn en fantastisk bok! Levende, inspirerende, godt skrevet fantasy på vakkert nynorsk.

Song for Eirabu II, Vargtid, Kristine Tofte. Minst like fantastisk som nummer 1. "Duologien" blir avrundet på en perfekt måte. Elsker den!

Utfordringer for 2013
 
Siden favorittene er skrevet av en kvinnelig forfatter, på norsk, kan jeg kanskje ta dette som et tegn på at 2013 bør bli året der jeg leser mer av kvinnelige forfattere, og gjerne mer av norske forfattere, også.

Jeg har også satt opp noen bokutfordringer for meg selv dette året, som du kan lese mer om her. Jeg skal lese flere bøker generelt, mer av det jeg har i bokhylla, flere novellesamlinger og flere av bøkene i 1001 bøker. Det blir spennende!
 
 

Musikk jeg har hørt i 2012Her har jeg ikke mye jeg kan skrive. Jeg tror jeg har kjøpt meg fire CD-er i år (Valkyrien Allstars, Kaizers Orchestra, en innspilning av Juleoratoriet og en juleplate med Helene Bøksle), og har vært på så godt som ingen konserter, og jeg syns det er fryktelig trist at jeg prioriterer dette så lavt i livet mitt. Det at jeg har vært i ammetåka og stort sett har hørt på vuggeviser, er ingen unnskyldning.
 
Utfordringer for 2013
 
 
Derfor har jeg en utfordring for 2013, og det er at jeg skal anskaffe meg og høre grundig på minst 12 CD-er og at jeg skal høre gjennom minst 12 CD-er fra hylla (mannen har en enorm ansamling, og jeg har knapt hørt på 2 %). Jeg vet ambisjonene mine er fryktelig lave, men sånn er det når man starter helt på bunnen. Jeg vil ha musikken tilbake i livet mitt igjen, og må ta det steg for steg.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en melding til meg, og jeg svarer alle.

Dersom du ikke har blogg, kan du helt fint kommentere som Anonym.