torsdag 6. desember 2012

Nilsmesse

Julenissen er jo som de fleste vet en etterlevning etter den hellige Nicolaus eller Nikolas. I dag er det Nilsmesse til minne om denne snille biskopen som ga gaver til fattige barn.

Hjemme hos oss startet vi i fjor den (for oss) nye tradisjonen, å sette fram en julestøvel kvelden før den 6. deseember, eller Nilsmesse. Nilsmesse, eller Sankt Nikolas-dagen er egentlig en katolsk høytidsdag. Den hellige Nikolas var biskop i Myra i Tyrkia og døde midt på 300-tallet. Han var blant annet de sjøfarendes helgen, og det ble sagt at etter Nilsmesse skulle intet skip fare av havn. Andre legender forteller at han hjalp fattigfolk med gaver. Dette har ført til tradisjonen i flere land med å sette sko eller tallerkener under peisen eller i vinduskarmen, eller å henge opp sokker under peisen eller ved senga. Her kan barna finne gaver og godterier når de våkner. I Norge var det tradisjon for å lage eller reparere sko denne dagen.

Det var hollandske protestantiske immigranter som tok med seg Sinterklas, som de kalte ham, til Amerika. De holdt skikken i hevd, og Sinterklas er det direkte opphavet til Santa Claus. I de nordiske landene har legendene om Nikolas smeltet sammen med fjøsnissen og blitt til vår julenisse. I Nederland, Belgia, deler av Tyskland, Luxembourg og Frankrike, og i landenes tidligere utenlandske besittelser, feires Sinterklas som en festdag. Nilsmesse markeres også i de fleste katolske land.


Vi har altså startet opp med denne skikken, mest fordi det var en fiks idé. Rett før leggetid i går kveld, hjalp Tulla meg med å finne fram en fin, rød støvel til henne og en fin, rød støvel til Minsten, som vi satte i vinduet. I morges fant ungene noen små overraskelser, en mandarin, noen kjeks og litt godt oppi støvlene. Sankt Nicholas må jammen ha vært der! :)Dette er kanskje en tøvete tradisjon å starte opp med. Ikke er jeg eller mannen min særlig troende, så vi kan ikke si at det er for å hylle St. Nicholas, akkurat. Dessuten får jo ungene mer enn nok snop nå i førjulstida. Men jeg syns nå likevel dette er en koselig skikk, nok en dag som hjelper til med å dele opp ventetida fram til jul. Jeg så forresten på Nrk sin julekalender, "Julekongen", i går, at de også der skal feire "St. Nicholas Dag" i dag. Så hvem vet, kanskje dette etter hvert blir en tradisjon som sprer seg også her i landet?
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en melding til meg, og jeg svarer alle.

Dersom du ikke har blogg, kan du helt fint kommentere som Anonym.