mandag 31. desember 2012

Kvinner før jul, Marianne Fastvold

Kvinner før jul
Fin engel, men den har et brekkjern i nevene! :)
"Kvinner før jul" fikk jeg av mannen til jul, prøver han kanskje å si meg noe? ;) Vel, jeg kan kanskje være like opphengt i juleforberedelser som hovedpersonen Ingrid, men hun slår meg kraftig når det gjelder sjalusi... Ingrid er en kvinne før jul i full fart, lager lister og står på, men så er det bare det at hun er sjalu, da. Hun er fullstendig overbevist om at mannen Balder har vært utro med Olivia, syngedamen i bandet han spiller i.
 
Forsida på boka, det røde omslaget med engel, kan være litt misvisende ved første øyekast, kanskje du tror det er en bok full av julete sentimentalitet og ikke så mye mer enn det. Hvis du ser nærmere etter, ser du at engelen har brekkjern i hånda, og da aner du kanskje at boka ikke bare handler om juleidyll.
 
For all del, du får være med på ganske mye førjulsforberedelse, som sylting og koking og baking i denne boka, men de mørke følelsene ulmer kraftig under den julete overflaten.
 
Ingrid er som sagt sykelig sjalu, og reagerer med å "slippe fri" mannen, eller kanskje heller å skyve han fra seg. Hun hører på den mørke stemmen i hodet, stemmen til slektens sjalu kvinner i flere generasjoner før henne, og bestemmer seg for at huset skal deles inn i 2 leiligheter, for de skal ha hver sin leilighet og "oppheve mongamiet". Det hele kompliseres ved at den førjulsdeprimerte Balder reiser på sydentur, ungdomskjæresten Michael tar seg av oppussingen i huset og syngedamen Olivia bestemmer seg for å flytte inn!  

Marianne Fastvold skriver med mørk humor, der alt blir satt på spissen. Jeg vil ikke si at boka er direkte morsom, men du kan kanskje kalle den vittig innimellom. Og engasjerende. Ellers er det såpass mye mørkt som ulmer under overflaten at du ikke helt vet hvordan det går. Før mot slutten. Da blir det hele langt mer forutsigbart, og du sitter igjen med en solid dose med godfølelse og julestemning.
 
Jeg likte denne boka godt. Den vitner om ganske mye innsikt i hvordan mennesker fungerer (og malfungerer), men den er skrevet på en likefram og enkel måte, slik at det blir humor av det. Siden det er på slutten av året, og jeg føler meg generøs, har jeg ikke noe problem med å gi denne boka en femmer på terningen. Hadde jeg lest den ferdig i morgen, måtte jeg nok ha gått ut mer forsiktig og gitt den en firer. ;)

GODT NYTT ÅR!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en melding til meg, og jeg svarer alle.

Dersom du ikke har blogg, kan du helt fint kommentere som Anonym.