onsdag 5. desember 2012

Flere julebøker

Som jeg har vært inne på før, elsker jeg bøker, og siden jeg elsker - elsker - elsker jula, har jeg ekstra sansen for bøker med innslag av julete element nå når det nærmer seg jul.

Den siste tida har jeg fått lest altfor lite, dessverre. Dels på grunn av mangel på tid og overskudd etter å være fullt tilbake i jobb, dels fordi vi ikke har økonomi til å handle nye bøker akkurat nå, dels fordi vi heller ikke har hatt tid til å gå på førjulsbesøk på biblioteket.
 


I kveld kjente jeg plutselig en craving etter en god bok, helst med tilknytning til jula på en eller annen måte. Jeg har tidligere skrevet om noen julete bøker jeg har lest, men nå var jeg på jakt etter noe annet enn julebøker, men der julen spilte en rolle likevel.
 
 
Hvitt på hvitt - Ken Follett Dag Heyerdahl LarsenEtter en rask kikk i bokhylla, skjønte jeg hvor lite jeg husker fra enkelte av bøkene jeg har lest... Jeg har ganske mange bøker, og jeg antar at flere av dem har historier eller anekdoter fra jula, men jeg klarte ikke å finne særlig mange nå, akkurat...
 
Den første jeg fant, var "Hvitt på hvitt" av Ken Follett, der hendelsene begynner i jula. Boka handler om et farlig virus som spres natt til julaften. Hovedpersonen må kjempe for å få kontroll med viruset.  Ikke nok med det, internasjonale terrorister får også en viktig rolle i boka. Jeg syns denne boka var veldig spennende, den har troverdige karakterer, og den har akkurat nok snø og kulde til at du kjenner en antydning til julestemning... Denne boka er slett ikke verst, egentlig.
 
Jeg har ikke funnet så mange bøker med innslag fra jula. Jeg kan i alle fall ikke huske dem, akkurat nå! Ikke har jeg klassikere som "A Christmas Carol" eller "A Night Before Christmas", heller, og jeg tipper at dette er bøker jeg absolutt burde få med meg. 
Nå må jeg innrømme at jeg har stående ei bok av Nora Roberts i bokhyllla, "En duft av snø", og den er helt klart julete. Vance flytter på landet for å få fred og ro, men får ikke være i fred for naboen Shane, som ikke bare er innpåsliten, men sexy også. Naturligvis oppstår hete følelser og så videre og så videre. :)
 
Denne boka er oser kanskje ikke av litterær kavalitet, men den byr på en god dose julefølelse! Lettlest, søt og underholdende bok. Ingenting merkverdig, og mange vil nok si at den er forutsigbar. Det kan jeg si meg enig i. Men for å få et ekstra uns med julefølelse, klarer jeg fint å overse slikt.

Cover of Trisha Ashley: Twelve Days of ChristmasDerfor (altså for å få julefølelse) har jeg også lest "Twelve Days of Christmas" av Trisha Ashley. Boka handler om Holly, som helst vil unngå å feire jul, og heller passer et tomt hus i jula. Huseieren Jude har også unngått julefeiringen. Holly er fornøyd med ordningen, men komplikasjoner oppstår når familien til huseieren dukker opp, og mildt presser Holly til å lage jul mot sin vilje.
 
Jeg kan vel ikke akkurat si at dette er stor litteratur, heller, da. Altfor forutsigbar. Og forfatteren tyr til noen billige triks for å få ting til å henge sammen. Men den glimter til innimellom og gir noen morsomme episoder. Og julefølelsen får du, helt klart.

Fritt fall - Nick Hornby Linn ØveråsJeg har forresten funnet en bok om nyttårsaften! Det er vel ikke direkte snakk om jul, men det er nærme nok: "Fritt fall" av Nick Hornby, eller "A Long Way Down", jeg har visst begge versjonene i bokhylla. Handlingen går som så: Fire svært forskjellige mennesker treffer hverandre tilfeldig på taket av et høyhus i London på nyttårsaften. Alle har tenkt å kaste seg utfor.
 
Jeg syns denne boka er herlig. Hornby takler et alvorlig tema med både humor og alvor. Personene er troverdige, menneskelige og fæle og herlige på en gang. Kontrasten mellom den livlige nyttårsfeiringen og den bunnløse tristessen hos de fire hovedpersonene er snedig. Elsker den boka.

Flere julete bøker klarte jeg visst ikke å rote fram i dag! Men mens jeg lette rundt i bokhylla, fant jeg flere bøker jeg ikke har fått lest ennå! Herlig! Det er jo nesten som å få en julegave, midt i den grå hverdagen! :) Her fant jeg forresten en liste med julelitteratur jeg har veldig lyst til å lese. Ønskelista mi begynner å bli lang! Men i denne jakten på julete bøker, ble det plutselig natt, og jeg har slett ikke tid til å lese noe før jeg sovner... Det får bli i morgen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en melding til meg, og jeg svarer alle.

Dersom du ikke har blogg, kan du helt fint kommentere som Anonym.