mandag 17. desember 2012

En ny versjon av Deilig er jorden?

På nyhetene får jeg se at en forfatter har diktet en ny tekst til melodien til "Deilig er jorden", for å gi et alternativ til dem som ikke er kristne. Her er den nye teksten (hentet herfra), og det er lett å merke forskjellen:

«Deilig er jorden
I sin rike velde
gir den oss livet på ny hver dag.
Undrende hører vi
morgenen våkne.
Alt trekker jordens åndedrag.

Vakker er jorden.
Som et blåhvitt smykke
seiler den gjennom et tomt, mørkt vell.
Dypt under skyenes
perlemorsdyner
går solen ned bak tause fjell.

Frossen er jorden
i den lange vinter
vendt mot det nattkalde stjernehav.
Alle ting drømmer om
vårsolens kjærtegn
og sommernattens lyse rav. »

Tore Sivertsen

Deilig er jorden er en av de høyst aktede julesangene vi har i Norge, det er sjelden et øye er tørt når den avslutter julekonserter over hele landet. Og nå våger altså denne Sivertsen å tirre denne enorme, følelsesladede folkemengden? Jeg forventer at folk enten forbigår det hele i knusende stillhet, eller så blir det et Ramaskrik, for å bruke nok en kristen referanse.
 
Jeg er selv ikke spesielt kristen. Faktisk må jeg vel innrømme at jeg er så godt som ateistisk, og burde ha meldt meg ut av kirken for lenge siden. Jeg syns iblant det kan være rart å synge enkelte av de kriste julesangene som er altfor.. vel, altfor religiøse. Men når det gjelder Deilig er jorden, så har jeg ingen problemer med å overhøre de kristne referansene og tolke teksten i et litt annet perspektiv. Deilig er jorden, og tider skal henrulle. Slekt skal følge slekters gang. Fred over jorden. Håp. Det er budskapet for meg. Det er vakkert, og det er jul.
 
Dessuten tenker jeg slik at kristne ordspråk, skikker og tradisjoner omgir oss på alle bøyger og kanter, og det kan bli vanskelig å kjøre slalåm mellom dem. Jeg har til og med kjøpt ei julebok om "Barnet i Betlehem" til Tulla, fordi historien om Jesus fødsel er en viktig del av vår kulturarv. Boka ble faktisk kjøpt i fjor fordi mammaen fikk sjokk da hun oppdaget at fireåringen lurte på hvem denne Gud var, og ikke ante hva en prest var... ups). Etter hvert kommer jeg nok til å fortelle henne at jula også har rester fra et hedensk midtvintersblot i seg, men det er greit å holde ting enkelt ei stund til.
 
Såh. Jeg ser ikke helt vitsen med å lage nye tekster til gamle, kristne sanger. Og jeg syns vel ikke denne nye versjonen av "Deilig er jorden" klinger like godt i øret som den opprinnelige. Det er et vakkert dikt, men ikke en like vakker sang. Dessuten er budskapet ganske annerledes enn i originalen, virker det som. Men for all del. Hvis noen savner en mer "verdslig", men høytidelig julesang, og syns det blir lettere å synge denne nye for å unngå å få en hyklersk bismak i munnen, så gjør det! Syng og vær glad! Det er snart jul!

Her er forresten en fin versjon av "Deilig er jorden" med Odd Børretzen - verdslig nok, kanskje?!
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en melding til meg, og jeg svarer alle.

Dersom du ikke har blogg, kan du helt fint kommentere som Anonym.