tirsdag 11. desember 2012

Bøker jeg husker at jeg har lest i 2012

Jeg får lest altfor lite for tida. Men siden dette er en ganske ny blogg, kan jeg jo tillate meg å skrive ned noen av bøkene jeg allerede har lest i år.

Før jeg begynte, trodde jeg at det ble en kort liste, jeg klarer da ikke å huske så godt i løpet av et helt år. Men selv om jeg sikkert bare husker halvparten, blir lista lang nok. Derfor klarer jeg nok ikke å skrive utfyllende på alle bøkene nå i dag. Denne lista kommer jeg trolig til å redigere og endre noe etter hvert, legge til noen bilder, fylle ut med lengre kommentarer når jeg har mer tid, osv.

Ellers håper jeg at jeg etter hvert finner ut av hvordan jeg kan plassere forskjellige innlegg i ulike kategorier, sånn at jeg - og de som kikker innom - kan få oversikt over eventuelle bokomtaler jeg har på den måten. Jeg merker stadig at jeg er en fersking når det gjelder det å blogge... men jeg finner vel ut av det til slutt!

Jeg ser forresten på lista mi at jeg har prioritert underholdning det siste året. Det er litt morsomt å se oversikten, siden jeg vanligvis leser det jeg har for hånden og ikke tenker så nøye over hva jeg leser mest. Jeg har lest:
 • 51 bøker alt i alt (som jeg kan huske, da). 51 av 51 bøker er skjønnlitterære bøker.
 • 35 av 51 bøker er skrevet av menn, 16 av kvinner (noen av bøkene er novellesamlinger av flere forfattere, der har jeg regnet redaktørene som forfattere. Resultatet er uansett nedslående for en feminist som meg. ;) Jeg er en kvinne og velger heller mannlige forfattere enn kvinnelige! Huffda.
 • 17 bøker er skrevet av norske forfattere. 1 av en svensk og resten er stort sett engelskspråklige.
 • 11 bøker er lest på engelsk.

Her er årets liste, i alle fall det jeg husker. Siden jeg ikke helt husker rekkefølgen jeg har lest bøkene i, kommer de i alfabetisk rekkefølge:

2012-Profetien, Ole Cllifford. Denne boka imponerer ikke så voldsomt. Tittelen gir assosiasjoner til Mayaene og spådommen om verdens undergang, og det er jo ikke så verst fengende.  Men når jeg begynner å lese, viser det seg at boka har to parallelle handlinger, ett der privatdetektiven Harry McFarlane får i oppdrag å undersøke nærmere en henvendelse direktøren i legemiddelfirmaet GlobalChem har fått angående kjøp av rettighetene til eldgamle naturmedisinoppskrifter, og et underplott som handler om et dansk ektepars kamp mot kreft.

Boka er ganske grei, men jeg syns den rett og slett er for kjedelig og forutsigbar. Ingen store overraskelser, så vidt jeg husker.

Aldri for sent å skaffe seg en lykkelig barndom, Gunnar Gjengset. God bok, og tankevekkende. Boka er formet som samtaler mellom forfatteren og hans psykoterapeut, i jakten etter årsaken til et vanskelig liv. Først i en alder av 59 år finner han svaret på mysteriet: Han har ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Jeg leste boka fra perm til perm, og kunne ikke legge den fra meg. Det er en subjektiv fortelling, og alle er kanskje ikke enig i alle aspektene ved boka, men det er like fullt en veldig god bok.

Brødrene Henriksen, Cecilie Enger. Alt endrer seg da de unge brødrene Axel og Ben blir vitne til en dramatisk, nesten uvirkelig ulykke. Men ulykken gjør også forholdet mellom brødrene uvanlig sterkt, og skaper en avhengighet som blir vanskelig når de to blir voksne menn. Ben arbeider som møbeltapetserer i farens verksted, Axel arbeider som taktekker, men begynner etter hvert å skrive for teater, og begge brødrene blir trukket inn i dette arbeidet, der den ene har suksess og den andre mislykkes. Cecilie Enger forteller om identitetssøken, forvirring og en eksistensiell krisefølelse med stor varme og innlevelse. En av problemstillingene hun reiser er: Kan man motta så mye omsorg at man glemmer å følge sine egne ønsker for et godt liv? Jeg likte boka veldig, den er skrevet godt og er svært engasjerende. Jeg bare vet at jeg må lese mer av denne forfatteren!

Dinosaurens fjær, Sissel-Jo Gazan. Ei god bok, velskrevet og intelligent. Bokas hovedperson, Anna Bella Nor, er i ferd å ta sin eksamen etter å ha skrevet en hovedoppgave der hun tar for seg den langvarige debatten om fuglenes opprinnelse. Hennes faglige veileder, professor Helland, er en hovedaktør i denne internasjonale debatten – men blir en dag funnet død på sitt kontor, med avbitt tunge og et blodstenkt eksemplar av Annas hovedfagsoppgave i fanget.

'Eg er mamma. Eg skal vere god' (Foto: Cappelen Damm)Eg er mamma, eg skal vere god, Kjersti Kollbotn. Grusomt god bok. Om en mamma som så gjerne vil være god, men som ikke får det til. Tove Vik er anleggsjef på et veiprosjekt. Hun er innflytter i Tromsø og enslig mor til to barn. Hun har kontroll på jobben og får det som hun vil når det gjelder menn, det er hjemme hun svikter, eller klikker, som hun kaller det. Og forklaringen er ifølge karakteren selv at hun ikke alltid vil måtte tenke på ungene, og ta ansvar.

Det kan kanskje virke usannsynlig at en prosjektleder ikke klarer å skaffe seg hjelp med ungene på en eller annen måte, slik at hun blir fri til å leve livet. Men jeg syns boka skildrer veldig godt hvordan en person tilsynelatende kan fungere godt, og samtidig ha seriøse psykiske vansker som går ut over både henne selv og omgivelsene. Tove sliter med et voldsomt raseri, som stort sett bare bobler til overflaten når ungene er tilstede. Det syder hele tiden under overflaten, Tove kan bli krenket av en kollega som motsier henne, av en sambygding som tar plassen hennes i sofaen på lokalet, eller av en mann som avviser henne. Hun klarer så vidt å holde fasaden utad, men lar det gå ut over dem hun tør la det gå ut over - ungene. Boka forklarer ikke i detalj prosessene som skjer i Tove, og for mange kan handlingene kanskje virke ulogiske. Men skildringene er like levende og troverdige som de er grusomme. Jeg leste denne boka som nybakt mor og vil nok ikke egentlig anbefale den til andre nybakte mødre. Den er for grusom. Men det er en god bok, det er sikkert.

En brøkdel av helheten, Steve Toltz. Denne boka må jeg skrive mer om, når jeg har mer tid. Den fortjener langt med enn bare noen korte setninger. Akkurat nå får det holde med å si at den er vidunderlig fantastisk god! Boka handler om Jasper Deans oppvekst, men også hans fars liv og bemerkelsesverdige bortgang. Det er ei bok med flere herlige digresjoner og fantastisk vakkert formulerte setninger. Spekket med mørk humor. Denne forfatteren skal jeg lese mer av!

Fedrenes løgner, Tom Egeland. Romanen er tilsynelatende skrevet av 30 år gamle Victor Scott, som på oppdrag for Føniks Forlag skal skrive et verk om sine tre ruvende forfedre: Faren - Carl Christian Scott - en meteorolog, polarforsker og eventyrer som forsvant i Vestisen i 1950, farfaren - William Scott - en verdensberømt forfatter som fikk Nobelprisen i litteratur i 1935 og som døde som krigshelt, og oldefaren - Alexander Scott - en naturvitenskapsmann som seilte i Charles Darwins kjølvann og som tilbragte 20 år på en øde øy i Stillehavet. I skyggen av disse heltene føler Victor seg ubetydelig. Boka han skrive fører han ut på en fantastisk reise. Bra bok, med levende skildringer. Har alltid sans for det å se flere perspektiver, spesielt over flere generasjoner i en familie.

Filmklubben, David Gilmour.  I denne selvbiografiske romanen forteller forfatteren hvordan han inngikk en avtale med sin 15-årige sønn, da han nektet å gå mer på skolen. Faren får en uvanlig idé. Ingen skole, ikke noe arbeid, ingen husleie, men tre filmer i uken - den eneste utdannelsen sønnen får i løpet av de tre årene boken skildrer. Jeg begynte å lese boka, uten å se nærmere på forfatternavnet, og uten å ane at det var en selvbiografisk roman. Jeg kunne ikke annet enn å forelske meg i karakterene, og historien. Etterpå forsto jeg at forfatteren skrev om seg selv og sønnen, og ble enda mer glad i boka. Jeg fikk dessuten et voldsomt behov av å se flere filmer. Selv om jeg kjente igjen ganske mange av filmene som blir beskrevet, innså jeg fort at det fins mye der ute som jeg ikke har fått sett. Hvis du vil se listen over filmene som ble sett i boka, så kan du forresten finne dem i dette innlegget: Liste over filmer fra Filmklubben. Denne boka kan jeg anbefale til alle, egentlig!

 
Forandringen, Anna Quindlen. En snedig bok, som kort og godt handler om en baby som blir lagt i en eske, og som blir plassert på trappa til landstedet Blessings. Det er vaktmesteren på eiendommen som oppdager barnet, han bestemmer seg for å beholde barnet og gir henne navnet Faith. Helt uventet får han hjelp og støtte av Blessings' eier Lydia Blessings. Barnet fører til store forandringer for både henne og vaktmesteren.

Jeg fant denne boka på salg, og falt pladask når jeg så beskrivelsen bakpå. Og da jeg leste den, ble jeg mer og mer forelsket. Dette er ei bok jeg virkelig kan anbefale!


Fragile Things, Neil Gaiman. Mange gode noveller. Jeg har sansen for novellesamlinger, de gjør det litt lettere å lese på bussen og slikt, uten å bli sittende helt fast... Jeg tror jeg vil nevne noen av de beste novellene en dag jeg har litt mer tid.
Havets Katedral, Ildefonso Falcones. God bok, veldig god. Den er en actionfylt bok fra middelalderen, som gjør historien spennende og levende! Den beskriver rått tidens undertrykkelse og fornedrelse, for inkvisasjon, krig, sult og pest. Føydalherrene har all makt i Catalonia, inkludert retten til å voldta unge kvinner før de overlates til ektemannen på bryllupsnatta. Jeg har tidligere hørt om denne og lignende rettigheter, som den der føydalherren kunne kreve at de livegne kvinnene ble ammer for deres barn, men har aldri tenkt tanken fullt ut på hva det kunne føre til. Det var en hard tid, og som nybakt mamma var det tøft å lese denne boka. Men den er veldig godt skrevet. Anbefales!


Horns, Joe Hill. Jeg ante ikke at Joe Hill var Stephen Kings sønn da jeg leste denne boka, det oppdaget jeg i dag. Men det virker som om han har arvet både skriveferdigheter og interesser av sin far. Handling: Ignatius Perrish våkner opp etter en heftig fyllekule. Han oppdager at i tillegg til en stygg hangover er to djevelhorn i ferd med å vokse ut av pannen hans. Når han går til doktoren for å bli kvitt problemet, oppdager han at legen ikke bryr seg noe særlig om hornene, men begynner å prate fritt om seg selv og sine innserte hemmeligheter. Det viser seg at hornene til Ignatius har den effekten på folk at de begynner å snakke rett fra levra. Legge ut om sine innerste begjær og fantasier, de man knapt nok tør å innrømme for seg selv. Horns er en spennende bok, og morsom. Jeg kunne ikke legge den fra meg! Den anbefales på det sterkeste, og jeg har kommet fram til at jeg må finne flere bøker av denne mannen.

Hvitt på hvitt, Ken Follett. God bok, trykk på tittelen og du kan finne et innlegg der jeg har skrevet om den.

Ildevangeliet av Michel Faber (Innbundet)Ildevangeliet, Michel Faber. Handling: Forskeren Theo Griepenkerl er i Irak for å lete etter kunstskatter han kan sende hjem til Canada. Under et besøk i et krigsherjet museum eksploderer en bombe utenfor, og i kaoset som oppstår kommer han over noen papyrusruller som har ligget gjemt i to tusen år. De skal vise seg å inneholde et femte evangelium, skrevet av Malkus, mannen som fikk øret kappet av i Getsemane den kvelden Judas svek Jesus. Theo smugler skriftrullene med seg til Canada og bestemmer seg for å dele funnet med verden. Han har imidlertid ikke innsett betydningen et nytt evangelium vil ha for morderiske gærninger og religiøse fundamentalister av ulike slag. For Malkus har noen ganske annerledes skildringer av Jesu siste dager. Dette er en liten, snodig og ganske morsom bok. Beskrivelsen av boka kan få deg til å tro at det bare er nok en spenningsbok i kjent stil, men det er det altså ikke.

Jotnens hjemkomst, Andreas Bull-Hansen. Etter en henrettelse av en høytstående mafiaboss blir politietterforsker Petter Tyrar kontaktet av en merkelig, enøyd mann. Han tilbyr Tyrar hevn for en grusom urett, men prisen Tyrar må betale, viser seg å være høy. Etter en blodig skuddveksling våkner han opp i Gladsheim, selveste Odins bolig i Åsgard. Her blir Tyrar mottatt som en høvding. Snart blir det klart for Tyrar at han i virkeligheten er krigsguden Tyr, som nå er kalt hjem for å lede einherjene i tiden frem mot Ragnarok, verdens ende... Dette er en herlig, storslagen bok, helt etter min smak. Anbefales!

Karusellmusikk, Jo Nesbø. Veldig bra novellesamling. Boka inneholder elleve gode fortellinger, jeg husker ingen detaljer akkurat nå, så jeg skriver heller mer seinere.

Krystall-hodeskallen, Manda Scott. Nok en bok der heltinnen skal redde verden. En Maya-myte forutsier nok en gang verdens undergang (den 21. desember 2012, naturligvis), men den gir også nøkkelen til å avverge apokalypsen: en fullkommen og enestående vakker safir formet som en perfekt hodeskalle. Den er så mektig at mennesker i århundrer har drept for å eie eller ødelegge den. Nå har Stella funnet den, og noen har allerede prøvd å drepe henne... Skumle greier. Grei underholdning, som de fleste bøker i sjangeren. Ble ikke så veldig imponert, men den var jo en "pageturner".

Kvinner før jul, Marianne Fastvold. Boka handler om Ingrid, som er en kvinne før jul i full fart, samtidig som hun sliter med kraftig sjalusi. Det er en bok med mye mørk humor, kaos og julestemning. Denne boka fikk jeg av mannen til jul, prøver han kanskje å si meg noe? ;) Trykk på boktittelen, og du kommer til innlegget om hva jeg syns om boka.


Legenden om Narnia, C. S. Lewis. Serien regnes som en klassiker i engelsk og europeisk barnelitteratur, og voksne tar ikke skade av å lese dem. Bøkene forteller om reiser gjort av totalt åtte barn fra vår verden til det magiske landet Narnia, og om barnas opplevelser der. I den første boka, Løven, heksa og klesskapet (1950), møter vi Edmund, Lucy, Susan og Peter. De møter forresten også den gamle mannen Digory, som vi møter igjen som gutt i Drømmen om Narnia. I Prins Caspian (1951) møter vi Edmund og Lucy, og Eustace i Reisen til det ytterste hav(1952), i Sølvstolen (1953) møter vi Eustace og Jill. Drømmen om Narnia (1955) er rent kronologisk begynnelsen av serien, men ble skrevet som nummer seks. I denne boka møter vi Polly og Digory. I Den siste striden (1956) deltar alle barna, unntatt Susan.

Bokserien starter med landets skapelse og ender med at landet dør, og det etableres et himmelrike. Seriens mytiske hovedperson, løven Aslan, har en frelser-rolle. Bøkene har blitt forsøkt tolket på mange måter, men når jeg leser dem, er det for å underholdes. Nå har jeg lest hele serien om igjen for første gang på flere år, og ble skuffet. Usj. Syns deler av historiene er forstokkete og kjønnsdiskriminerende, for ikke å si rasistiske. Man bør kanskje se bøkene i sammenheng med tida de er skrevet i, men jeg sliter fortsatt med å akseptere enkelte formuleringer. SPOILER-ALLERT! Liker ikke slutten med tanke på Susan, den er i mine øyne kjønnsdiskriminerende, og ganske grusom. Alle barna unntatt Susan mottar en endelig belønning og frelse. Susan sies å ha blitt mer interessert i gutter og sminke, og tror ikke nok på Narnia til at hun skal bli frelst. Lewis behandler veldig lettvint det forferdelige i at Susan står der helt alene mens foreldrene og alle søsknene er døde..


Alt i alt må jeg si at jeg er skuffet. Jeg savner den herlige følelsen av å gå inn i et magisk eventyr, som jeg fikk da jeg leste bøkene som barn.. Samtidig må jeg vel innrømme at bøkene på mange måter er godt skrevet, og noe magi fins det fortsatt, for den som klarer å legge vekk irritasjonen over rasistiske og sexistiske formuleringer.


Messias-genet, Michael Cordy. Ikke så verst, den heller. Genforskeren Tom Carter mottar Nobelprisen, men blir beskutt av en snikskytter like etter. Han blir reddet så vidt, men kulen treffer hans kone. Det hele utvikler seg fra vondt til forferdelig da det viser seg at datteren har arvet gener med disposisjon for kreft. I kampen mot kreften kommer Carter i tanker om at Messias var den største helbrederen som verden har sett, og blir besatt av tanken på å avsløre de helbredende genene. Dette var faktisk en ganske spennende variasjon over "Jakten etter den Hellige Graal-temaet". En veldig god ide. Jeg må nok innrømme at jeg syns den er litt for lettvint skrevet, karakterene blir litt klisjeaktige, men boka er i alle fall underholdende, og det er ikke verst. Slutten var slett ikke dum, forresten.

 Mosebokmysteriet, Tom Knox. Ikke så verst, den heller. Men nå ble jeg plutselig i tvil om jeg har lest boken ferdig, for jeg husker ikke slutten? Dette må jeg etterrøykja nærmere. Boka handler i alle fall om arkeologiske utgravninger i Kurdistan i Tyrkia som vil endre vår historie, en gammel arameisk forbannelse kastet over utgraverne, en tysk arkeolog spiddet på en stang ... Vår helt, den britiske reporteren Rob Luttrell, vil løse mysteriet med det 11 000 år gamle utgravningsstedet som kan være Edens hage, selveste Paradiset. Spenningsbok som prioriterer tempo og spenning framfor dybde.

Mino-triologien, Gert Nygårdshaug. Dette er jo ikke en bok, det er tre fantastiske bøker. Mengele Zoo, Himmelblomsttreets muligheter og Afrodites basseng. Elsker dem, alle tre. Elsker, elsker... Jeg hadde bare lest den første boka, Mengele Zoo, tidligere. For mange, mange år siden, faktisk. De andre var nye for meg. Når jeg nå har lest alle i strekk, innser jeg at de er helt utrolig gode bøker. Jeg har lest en del av Gert Nygårdshaug de siste årene, og etter jeg fikk lest denne triologien, har han blitt en av mine store helter.

Historien handler om «Mino Aquiles Portoguesa», som er født i en landsby i Latin-Amerikas regnskoger. Faren lærer ham å jakte på sommerfugler. En dag rammer katastrofen landsbyen, og «Mino» går ut i verden alene. Etter hvert blir han grunnlegger av «Mariposa-bevegelsen», oppkalt etter sommerfugl-arten Mariposa mimosa. Mariposa er spansk for «sommerfugl». Bøkene tar opp temaer som miljøvern, nord-sør-konflikt og imperialisme, og ikke minst hvordan man velger å prioritere sine verdier. Til tross for at bøkene i stor grad handler om terrorisme, er det lett for leseren å ta parti med «Mino» gjennom hele triologien. I den siste boka er forresten Mino bare en birolle. Men han er med, og har jo i bunn og grunn en viktig rolle. Uansett, denne triologien kan jeg anbefale på det sterkeste.

Nostradamus Testamente, Tom Egeland. Når en italiensk professor med koder i middelaldermanuskripter som spesialitet blir kidnappet, kastes arkeologen Bjørn Beltø og professorens hustru ut i en hesblesende jakt og flukt. Etter seg har de den nådeløse munkeordenen Vicarius Filii Dei, amerikansk etterretning og et fem hundre år gammelt brorskap av bibliotekarer. Selv må de oppklare kodene i brev fra spåmannen Nostradamus før kidnapperne gjør det - for å redde livet til professoren og hans tiårige sønn. Jeg kan med glede anbefale boka, spesielt hvis du har sansen for spenningsbøker der helten finner et objekt som alle vil ha, og som kan oppklare historiens store mysterier, gjerne knyttet til religion... Egeland mestrer denne sjangeren til fulle og vel så det. Jeg storkoste meg med boka fra begynnelse til slutt!  Nattønsket, Anne B Ragde. Bra bok! Jeg har ikke lest noe av Ragde før (sjokk!), selv om jeg faktisk har Berlinerpoplene liggende hjemme. Noen ganger får jeg det slik med bøker som skrytes opp i skyene, jeg kan bare ikke tro på at de er så bra som alle sier. Jeg har det for eksempel sånn med Alkymisten, den står ulest i hylla, og Min kamp, den har jeg ikke en gang fått i hus, da. Stort sett finner jeg ut at jeg tar feil i mistankene mine, når jeg først åpner boka som jeg unngår, men det hindrer meg ikke i å bli like mistenksom mot neste store bestselger.

Men tilbake til Nattønsket:
Boka handler om den single 38-årige, snart 39-årige Ingunn, som jobber som musikk-journalist i Adressa i Trondheim. Hun kan bare karakteriseres som en man-eater. Naturligvis er det en grunn til at Ingunn unngår langvarige relasjoner, men vil hun klare å rive seg løs fra det mønsteret hun har fulgt så lenge? Dette er en veldig god bok, og jeg tror jeg må gi Berlinerpoplene og de to oppfølgerne en sjanse.

Opp Oridongo, Ingvar Ambjørnsen. Jeg må innrømme at jeg liker det meste Ingvar Ambjørnsen skriver, det har jeg gjort i mange, mange år, og det gjelder også denne boka. Varm og herlig historie med en snodig, men veldig godt skildret hovedperson. Må skrive mer om denne boka en annen gang, når jeg har mer tid til å finne de rette ordene.

Oppvåkning, Sharon Bolton. Grei bok. En mann dør av et antatt huggormbitt. Analyser viser en langt høyere giftkonsentrasjon enn det slangen selv kan produsere - det må stå mennesker bak. Veterinæren Clara blir tilkalt, og hun får hjelp av sin vittige nabo og en eksentrisk herpatolog. Sammen begynner de å nøste i det som foregår, og de finner spor som leder mot et gammelt rituale, en landsbyhemmelighet og til et forlatt eldre hus. Boka er spennende nok, men jeg vet ikke om noe har forsvunnet i oversettelsen, eller om den bare er halvgod, for den imponerer ikke stort. Grei underholdning.

Orkanger, Johan, B. Mjønes. Bra bok! Dette en roman om mobbing, hevn og livslangt skjebnefellesskap. Vi møter Børge og Terje, mobber og offer. Det er interessant å lese ut fra både den mobbedes og mobberens perspektiv. Personene og miljøet blir godt skildret.

Piken som sluttet å svømme, Joshilyn Jackson. Laurel har klart å bygge et uklanderlig og godt liv for seg selv, mannen og datteren. Men en varm natt våkner hun av at datterens besteveninne Molly står ved sengen hennes. Molly leder henne til en livløs skikkelse som flyter i svømmebassenget. Det viser seg at det er Molly selv, og at hun er død. Med politiet i hagen og naboene som følger med over gjerdet føler Laurel at det perfekte livet hennes faller fra hverandre, og at den ubehagelige fortiden trenger seg på.Sammen med søsteren tar Laurel utfordringen som skal avsløre familiens skjulte hemmeligheter, sannheten om hennes tilsynelatende perfekte ekteskap og hva som egentlig skjedde med piken som sluttet å svømme. Denne boka likte jeg veldig godt. Jeg var litt redd for at den kom til å være full av klisjeer før jeg begynte å lese, men ble positivt overrasket. Veldig bra!

På det fjerde skal det skje, Kajsa Ingmarsson. Paula kommer hjem fra nok en utenlandsreise bare for å oppdage at omgivelsene hennes har forandret seg. Bestevenninnen Anna har truffet den store kjærligheten og kan ikke lenger tilbringe kveldene på bar, Rakel har funnet drømmejobben og har havnet i tidsklemme, og Johan, kjæresten, begynner for alvor å miste tålmodigheten. Før hun vet ordet av det, står Paula alene. Diverse strøjobber og et og annet tilfeldig forhold holder liv i henne. Hun gjør halvhjertede forsøk på å komme omgivelsene i møte, men vet jo ikke hva hun vil. Skal hun reise tilbake til New York? Skal hun friste tilværelsen som «sexy og singel»? Eller er utdannelse, fast jobb og en ring på fingeren den riktige løsningen? Så får hun et tilbud hun ikke kan si nei til, og alt snus på hodet.

Tja, vet ikke helt, har litt vanskelig for å si om jeg likte boka eller ikke, den føltes som den var skrevet litt uten mål og mening. Men helt grei underholdning for en lang søndag.
Skogen, Tana French. En krim, faktisk! Jeg leser ikke så ofte krim, men det skjer da en gang iblant, spesielt rundt påsketider. Handling: Etterforskeren Rob har nettopp fått i oppdrag å undersøke mordet på en tolv år gammel jente i et landlig område i Irland. Det viser seg at Rob selv har en uhyggelig fortid, for som barn opplevde han at to av vennene hans ble sporløst borte en dag de var ute og lekte, nettopp i dette området. Mysteriet ble aldri oppklart. Rob har knapt minner fra denne hendelsen, men den nye drapssaken vekker til live fortrengte episoder. Kan de to sakene ha noe med hverandre å gjøre? Boka har et levende språk, interessante karakterer og en god spenningsoppbygging, og slutten var... snodig, men ganske fin, likevel. Verdt å lese!

Song for Eirabu I, Slaget på Vigrid, Kristine Tofte. Fantastisk bok! Levende, inspirerende, godt skrevet fantasy på vakkert nynorsk. Denne boka fortjener mange lovord, så jeg skriver mer senere.

Song for Eirabu II, Vargtid, Kristine Tofte. Minst like fantastisk som nummer 1. "Duologien" blir avrundet på en perfekt måte. Elsker den!
Stardust, Graphic Novel, Neil Gaiman og Charles Vess. Denne boka fikk jeg til fødselsdagen min i sommer, så den husker jeg. Historien handler om den forelskede Tristran Thorn fra landsbyen the Wall, som avgir et umulig løfte til den betagende vakre Victoria Forester. For å vinne hennes hjerte begir han seg ut på en reise for å finne en stjerne som er falt ned, i skikkelse av den unge piken Yvaine. Dette fører ham inn i en magisk verden av forheksede skikkelser, alver og pirater. Men ingenting går helt som han hadde tenkt... Jeg har lest boka for en god stund siden, men det var veldig koselig å lese tegneserievarianten av boka. Nydelige bilder!

Stories, Neil Gaiman and Al Sarrantonio (ed.). Mange gode noveller, redaktørene har samlet sine favoritter av andre forfattere og har laget en super bok. Anbefales!


Tersias, G. P. Taylor. En fantastisk, eventyrlig bok, men jeg syns jeg husker at jeg savnet noe. Historien er spennende nok, i alle fall. En komet har så vidt bommet på jorda. Det har ført til kaos i London, og byens innbyggere frykter verdens undergang. Det blinde gutteoraklet, Tersias, har spådd kometens komme og ser visjoner av framtiden gjennom mørket. Dette vil folk utnytte, naturligvis. Og så viser det seg på toppen av det hele at Tersias er besatt. Boka gir god underholdning, i alle fall, det kan jeg si sikkert!

Tidstunnelen, Susan Price. Tja, den kunne vært verre. Men vet ikke om jeg likte gjennomføringen like godt som ideen. Ideen var veldig god, da, og beskrivelsene av besøket i fortiden er gjort ganske så realistisk og troverdig. Nettopp derfor likte jeg den veldig godt i begynnelsen. Men etterhvert blir det litt for tydelig at boka er rettet mot ungdommer, den er skrevet litt "enkelt", rett og slett.

The Graveyard Book, Neil Gaiman. Bra bok! Nå er vel kanskje dette en ungdomsbok, men jeg koste meg med den uansett, jeg. Boka handler om Nobody Owens, som er en helt vanlig gutt - bortsett fra at han bor på kirkegården, og blir oppdratt av spøkelser. Men Nobody er mer redd for de levende, og spesielt Jack, mannen som tok livet av familien hans. Boka er morsomt og spennende skrevet, Neil Gaiman leverer slik han alltid gjør! Herlig bok!

The Long Walk, Stephen King. Dette er ei gammel bok, og den er vel skrevet under pseudonymet Richard Bachman, hvis jeg husker det rett. Hvis du har lest The Hunger Games, kan du si at denne minner litt om den samme typen framtidsvisjoner. Her er det store Spillet ikke å ta livet av hverandre, men å gå til du bokstavlig talt stuper. Veldig godt skrevet av en ung Stephen King.

The Pillars of the Earth, Ken Follett. Okei, denne boka har jeg lest minst to ganger før, men den må nesten telles med, fordi i år leste jeg også oppfølgeren, World Without End. Dette er ei bok som fenget meg voldsomt da jeg var yngre, og jeg nærmest levde og pustet sammen med karakterene i den. Boka er satt til England på 1100-tallet. Landet er splittet av borgerkrig og plaget av sult og religiøse motsetninger. Men en praktfull katedral bygges likevel i Kingsbridge. Oppføringen av katedralen skal bli skjebnesvangert knyttet til livene til de som bor i området.  Vi møter byggmester Tom og hans familie som tråler England etter jobb. Tom bygde hus for Sir William og hans kommende brud, Aliena, men når Aliena sier nei til ekteskaptilbudet fra Sir William må Tom og familien hans lete etter noe annet. Toms store ønske er å bygge en katedral, mens hans kone først og fremst ønsker mat på bordet og tak over hodet for familien. Sir William tar en grusom hevn på familien til Aliena, og brått står hun og broren Richard på bar bakke. Gjennom bøkene flettes de to familienes historier sammen. Dette er velskrevet og spennende, anbefales på det sterkeste!

The Portal, Andrew Noriss. Egentlig en barnebok, men det hindret meg ikke i å lese den. William og broren Daniel kommer hjem fra skolen en dag og oppdager at foreldrene har forsvunnet. Det er det første av mange sjokk som de må handskes med, ikke minst det at huset deres er bygd over en stjerneportal. Fengende historie, godt skrevet.

The Wake, Graphic Novel, Neil Gaiman. Dette er den siste boka i serien om Sandman, Dream, eller Morpheus, kjært barn har mange navn. Uansett, denne boka gir en veldig god avslutning på serien.

The Wind Through the Keyhole, Stephen King. Noen ganger er det bare reinspikka underholdning som duger, og da er Stephen King mannen å ty til. Dette er et slags interludium i Dark Towers- serien. Veldig, veldig bra. Roland forteller dem en historie, nei to, tvinnet inn i hverandre, og det hele er gjort på en mesterlig måte. Elsket denne boka.

"Utstøytt - roman" av Heidi HjortelandUtstøytt, Heidi Hjorteland. Borghild vokser opp på en avsidesliggende fjellgard saman med foreldre, bror og bestemor. I skulen blir ho mobba og utstøytt. Kjensla av å ikkje høyra til nokon stad tar ho med seg i møtet med verda og menneska gjennom livet. Ho flytter til byen og møter Gunnar, som ho seinare gifter seg og får barn med. Borghild strever med å leva opp til den normalitet og standard som dei andre husmødrene i byggjefeltet representerer. Ho utviklar ei sjukleg trong til å oppspora og slå ned på alle teikn til mobbing i nærmiljøet. Då møter ho seg sjølv i døra. Den utstøytte blir sjølv den som utstøyter. Dette er en veldig, veldig god bok. Den fikk meg til å lure på hvilken bagasje jeg har med meg fra min egen oppvekst og skolegang, og om jeg vil lesse den over på mine egne barn... Karakterene er så realistiske og levende at du omtrent kjenner lukta av dem.

World Without End, Ken Follett. Kjekk, fengslende lesning, men lever kanskje ikke helt opp til The Pillars of the Earth, som beskriver Kingsbridge noen hundre år tidligere. Skriver mer senere en gang.


Å telle stjerner, Alia Yunis. Fantastisk, levende, koselig og eventyrlig bok. Den fortjener flere ord når jeg får tid til å sette meg ned litt lenger.2 kommentarer:

 1. H.ei!
  Kjekt å se innom til deg. Og mange boktips fikk jeg også.
  Om du vil ha en bokliste som skal være lett å finne som du oppdaterer, kan det være en ide å lage en egen side. Da bruker du funksjonen "opprett ny side" istedet for "nytt innlegg". Siden kan du plassere på siden eller i topp. Om du går inn på min blogg, finner du mine sider under headingen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, så genialt, takk for tipset! Det skal jeg jammen prøve ut! Jeg blir veldig glad for tips som dette, ellers hadde jeg brukt evigheter på å finne ut av det!

   Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en melding til meg, og jeg svarer alle.

Dersom du ikke har blogg, kan du helt fint kommentere som Anonym.