mandag 17. desember 2012

Bøkene om Odd ThomasNå i førjulstida får jeg ikke lest så mye, annet enn på senga. Men jeg har littt lyst til å skrive litt om noen bøker jeg har lest tidligere, og som jeg har lyst til å lese flere av, når jeg får sjansen! Det handler om en serie bøker av Dean Koontz, som handler om den besynderlige karakteren Odd Thomas.
 
Jeg har lest mye av Dean Koontz, og jeg har lest mye av varierende kvalitet. Jeg begynte opprinnelig å lese bøkene hans for å kunne holde ut til neste bok av Stephen King kom ut. Koontz hadde litt av den samme spenningen, litt av den samme stemningen i bøkene sine. Bare litt. Men det var store forskjeller, også. I de første bøkene til Koontz var heltene og heltinnene alltid vakre, og det gikk alltid bra til slutt. Det virket iblant som om bøkene var skrevet etter en mal. I lengden blir sånt litt kjedelig. Slik var det ikke nødvendigvis i Stephen King sine bøker, takk og lov.
Det gikk noen år der jeg glemte Dean Koontz helt. Så traff jeg mannen i mitt liv, og han hadde flere Koontz-bøker i hylla si, som jeg kastet meg over i jakten på den gode spenningsopplevelsen. Dermed hadde Dean Koontz kommet på bokradaren min igjen, og det gikk ikke lenge før vi (lurer på om det var mannen min, faktisk) oppdaget Odd-bøkene.

Mannen min gikk først løs på den første boka, Odd Thomas, og skrøt voldsomt. Jeg hadde ingen hast med å begynne på serien, forventningene mine var "nok en spenningsserie", og ikke mer enn det. Men til slutt tok nysgjerrigheten over. Til min overraskelse oppdaget jeg, fra første setning, at noe hadde skjedd med Dean Koontz. Mannen var jo morsom! Han hadde funnet sin egen stemme som forfatter og skrev levende, morsomt, spennende, sørgelig og engasjerende. Karakterene var mye mer troverdige enn i hans tidligere bøker. Ikke minst hadde han innført en ny greie - vi kunne ikke lenger være sikre på at alt gikk bra til slutt. Jeg storkoste meg med bøkene. Nei, mer enn det, jeg var bergtatt.
Hvis du liker spennende historier med interessante karakterer, og ikke har lest en av disse bøkene ennå, løp og kjøp! Du kommer til å bli glad. Jeg er nok ikke den første som slår et slag for Odd-bøkene, men det er kanskje fortsatt intetanende mennesker der ute, som trenger tips om noen fantastisk underholdende bøker. Derfor må jeg bare skrive dette.
 • Odd Thomas. Odd Thomas er en ung kokk som kan se de døde som fortsatt har noe uavsluttet på jorda. Sjelene som oppsøker Odd vil ofte ha rettferdighet, og hans små tips til Pico Mundos politisjef, Wyatt Porter, kan løse ei kriminalsak. Denne gangen kommer en mystisk mann til byen, og ikke en gang Odds døde informanter kan fortelle han hva mannen er ute etter. Boka er alt du kan ønske deg, spennende, morsom, trist og mystisk. Jeg forelsket meg i besynderlige Odd fra første side, nei, første setning, tror jeg. Anbefales på det sterkeste! 
 • Forever Odd. Den andre boka er en like sterk spenningsbok, full av grøss, mystiske innslag og humor.  Odd har mistet mye, nå har en barndomsvenn forsvunnet i tillegg, og Odd frykter det verste. Så oppdager han at noe ondt har kommet... Jeg kan ikke røpe for mye heller, men denne boka er ikke dårligere enn den første. Anbefales! 
 • Brother Odd. Odd Thomas har ankommet St.Bartholomeus' kloster i fjellene i California. Omgitt av munker, vennlige nonner og unge studenter ønsker han å finne meningen med livet. Den vennlige stemningen forsvinner imidlertid når Odd Thomas oppdager skyggelignende vesener som varsler død og ulykke. Boka bygges opp, spennende som de første bøkene. Men slutten er noe skuffende, syns jeg.
 • Odd Hours. Denne gangen befinner Odd Thomas seg i en kystby og historien fører ham ut på havet i hans kamp for å motarbeide slemmingene. I begynnelsen vet han ikke hva som skal skje, men det klarner for ham etterhvert. Odd møter nye utfordringer og en ondskap han ikke har møtt før-
 • In Odd We Trust, Graphic Novel. Denne tegneserieboka gir noe bakgrunnshistorie til karakteren Odd Thomas og forteller om hvordan han begynner å bruke gaven sin for å løse kriminelle saker. I denne historien hjelper Odd en liten gutt å finne morderen sin. Det er litt snodig å se karakteren tegnet ut på papiret, tegnestilen er ikke helt min favoritt, men det fungerer. Jeg kommer nok til å lese de andre to tegneseriebøkene, også.


  Bøkene som jeg ikke har fått lest ennå:
 • Odd Interlude. En roman i tre bøker, et mellomspill mellom Odd Hours og Odd Apocalypse.
 • Odd is on our side, Graphic Novel.
 • House of Odd, Graphic Novel.
 • Odd Apocalypse.
 • Det er også planlagt to bøker til, Deeply Odd og Saint Odd. Spennende!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en melding til meg, og jeg svarer alle.

Dersom du ikke har blogg, kan du helt fint kommentere som Anonym.