fredag 28. desember 2012

Ateistens jul

Julas kristne budskap er kanskje ikke det folk tenker på midt i julepynting og matlaging, men det er noe jeg har tenkt på de siste dagene. Er det slik at sånne som jeg (ateister, agnostikere og andre vantro) mangler noe nå i jula, siden vi ikke tror på dette at Jesus Kristus var Guds sønn osv.? Mangler vi en bakgrunn for alle symbolene som vi omgir oss med nå i jula, sånn som juletreet, stjernene, englene og lysene? Mangler vi ritualer og sanger som kan settes i en større sammenheng?

For meg har julesymboler som treet, lysene og den andre julepynten kanskje først og fremst en kulturhistorisk verdi. Vi pynter med lys, engler og nisser fordi det er en tradisjon. Vi pynter juletreet med lys, glitter, flagg, kuler og en stjerne i toppen, fordi det er en tradisjon. Sånn har vi gjort det i alle år, og det vil vi fortsette med. Det gir trygghet, og forutsigbarhet. Dessuten kjenner jeg til bakgrunnen til de fleste skikkene, om de har hedensk og/ eller kristen opprinnelse, og det setter jo det hele i en større sammenheng.


Men viktigere enn dette, er at disse symbolene også står for noe mer, selv om jeg ikke tror på Gud. Lysene, som mange kristne ser på symbol for Gud, blir for meg et symbol for det at lysere tider kommer, og for glede, lengsel, håp og fred, som de sier i sangen. Min lengsel er bare mer verdslig enn kristnes lengsel, vil jeg tro. Englene står for beskyttelse. Nissene står for juleglede og moro. Juletreet skal visstnok symbolisere det evige liv, men betyr for meg et bilde på noe som samler familien, og kanskje det at slekter følger slekters gang (lett å koble til slektstrær). Jula handler for meg om det å være sammen, og å være gode med hverandre, gi gaver til hverandre og vise takknemlighet.


Jeg kjenner at jeg blir litt irritert av kristne som vil påstå at vi ikketroende mangler den kristne historien og bakgrunnen for de kristne tradisjonene, sånn som for eksempel Robert Wright gjør. Vi er da ikke historieløse, selv om vi ikke tror på Gud, eller at Jesus var Guds sønn, som sto opp fra de døde! Tvert imot føler jeg meg ekstra bevisst på det at jula faktisk er en høytid som har tatt opp i seg flere tradisjoner fra ulike tidsepoker og kulturer i verden. Ja, de fleste vet vel at selve ordet jul stammer fra det norrøne ordet jol, og har lite med kristendom å gjøre. Men visste du at nøtter, dadler og fiken, festmåltid, gaver, pepperkakemenn og tente lys allerede var elementer i den romerske feiringen Saturnaliaen? Også det at vi feirer jula i forbindelse med vintersolverv, kan vi takke romerne for. De kristne la feiringen av jul til midtvinter, siden det allerede ble feiret jul på dette tidspunktet. Jeg kunne sikkert ha skrevet lenge og vel om julas kulturhistoriske bakgrunn, men det har andre (som kan så mye mer) gjort så mye bedre enn meg.


Hva har mus med jula å gjøre? Jo, i jula trodde man at jord og himmel var nærmere hverandre, og derfor at menneskene var nærmere de døde. Derfor satte man ut mat til de døde på gårdene, og når maten står ute en stund, så kommer jo rotter og mus...

Når det gjelder julemusikk... mye av den beste julemusikken som er laget, er tradisjonelle kristne salmer eller sanger. Naturlig nok, siden det er en (hovedsaklig) kristen tradisjon. Jeg må innrømme at få ateister ville være tilfreds med å erstatte alle de gode, gamle salmene med nye, verdslige sanger. Og hvorfor skal de det, egentlig? Jeg forstår ikke helt hensikten med å kaste bort tradisjoner eller skikker, bare fordi de er religiøse.


Jeg har vært inne på det før, at jeg ikke ser på det som problematisk å like disse salmene, selv om jeg ikke er troende. God musikk er god musikk, uansett, og gode tekster er gode tekster. Dessuten må jeg, selv om jeg er ateist, kunne anerkjenne at salmene er knyttet til den kristne historien og er dermed en del av en helhet. Selv om jeg ikke tror på Gud, er jeg ikke historieløs, jeg kjenner til julefortellingen og klarer å leve meg inn i følelsene som blir skildret i for eksempel "Deilig er jorden", "Nå tennes tusen julelys" eller "Mitt hjerte alltid vanker". Det er nettopp dette som gjør oss til mennesker, det at vi kan leve oss inn i andres tanker og følelser og forstå hva det handler om.


Jeg kan vel konkludere med at jeg slett ikke føler at jeg mangler noe i min ateistiske jul. Og jeg ser ikke poenget med å krangle om hvem som har eneretten på å feire jul, heller. I stedet for å krangle om slikt, burde vi fokusere på hvordan vi kan beholde en julefeiring med mening og innhold, framfor en kommersiell jul som bare handler om kjøp, salg og ytre verdier. Og da tenker jeg at det for eksempel kan handle om å være sammen og hjelpe hverandre, framfor å fylle huset med krims og krams. For eksempel ved å gi bort noe av det du ikke trenger til noen som trenger det, eller åpne hjemmet for en ensom i jula, eller hjelpe en som trenger hjelp. Der har vi alle et ansvar, tenker jeg, uansett hva vi tror på.


Her er en liten ikkereligiøs julesang til slutt:

Jul i Svingen

stille senker natten seg, over deg og over meg
snøen faller, alt er hvitt, se så vakkert alt er blitt.
snart er julen her på ny, i hver bygd og i hver by.

se nå daler snøen hvit. julenissen kommer hit, til vår fjerne lille sving
der vi samlet står i ring, rundt vår lille julelykt.
alt er godt og alt er trygt.
lalalalalalala

nissen kommer hit å ser, gaver har han også med.
en til far og en til mor, en til alle barn på jord.
engler svever høyt i sky, over hav og land og by.
Find More lyrics at www.sweetslyrics.com
lalalalalala

jorden snurrer rundt seg selv, lys blir mørke, dag blir kveld.
rekk meg hånden kjære venn, la ditt øye gli igjen.

her står vi i et vennskapsbånd, varme går fra hånd til hånd.
lalalalaalala

her står vi i et vennskapsbånd, varme går fra hånd til hånd.
lalalalala
lalalalalalaIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en melding til meg, og jeg svarer alle.

Dersom du ikke har blogg, kan du helt fint kommentere som Anonym.