torsdag 15. november 2012

Julete bøker

Jeg elsker bøker generelt, og julete bøker spesielt! Når jeg sitter der i sofakroken med ei koselig, julete bok, er julestemninga i kroppen min med en gang. Fantastisk! Derfor er det i grunnen rart at jeg ikke har flere i bokhylla.

Jeg syns noen ganger det er vanskelig å finne fram i bokjungelen der ute, i alle fall når jeg er på leit etter bøker med julestemning. Det er mulig jeg bruker feil søkeord, men jeg får fram helt andre bøker enn det jeg er på jakt etter. En annen ting er at det kan være vanskelig å finne perlene blant alle bøkene som er skrevet med venstrehånda... Spesielt amerikanerne har uendelige lister over julebøker, men de trenger ikke være spesielt godt skrevet av den grunn. Så jeg blir usikker på hva jeg kan velge.

Listen min over julebøkene her i huset, er dermed ganske kort (nå er det mulig jeg har glemt noen gamle juleklassikere som ligger bakerst i bokhylla, det vet jeg ikke):

Bøker jeg har fra før:

Glassarven, Alborghetti, Marci
Om boka: Filomena ønsker å samle 12 vakre juleornamenter som hun i en periode på over 60 år har spredd rundt til familie og venner. Ornamentene har fått en spesiell betydning, og Filomena vil ikke bare samle dem, men også eierne. Vi blir kjent med flere ulike, spennende personligheter. Denne boka var på en måte en vakker julefortelling om  familiebånd, vennskap og kulturforskjeller. Nei, det var vel flere fortellinger, faktisk. Jeg likte den veldig godt. Engasjerende, morsom og rørende.
Gaven, av Cecilie Ahern
Om boka: Lou er en travel mann, som alltid kjemper mot klokka. En dag like før jul treffer Lou den hjemløse Gabe og tilbyr ham en jobb i postavdelingen i firmaet der han arbeider. Gabe viser seg å være en nyttig mann for Lou, men hvordan kan det ha seg at Gabe tilsynelatende kan være to steder samtidig? Jeg syns denne boken var både varm, rørende og ganske snedig.O jul med din glede, av John Grisham

Om boka: Luther og Nora Krang bestemmer seg for å kutte ut julefeiringen, de vil heller dra på ferie til Karibien. Det viser seg at det ikke blir så lett å komme seg unna, og beslutningen får uante konsekvenser... Jeg syns denne boka er fantastisk, veldig morsom, og ikke helt typisk John Grisham. Boka er også filmatisert, forresten (Christmas with the Kranks/ O jul med din glede), og det er ikke så rart, den er veldig filmatisk. Men filmen har vel ikke fått de mest strålende kritikkene, da...


Hjem til jul, av Levi Henriksen
Om boka: Dette er fortellingene bak Bent Hamers film Hjem til jul (som jeg ikke har sett, men som har fått fantastiske kritikker). I denne boka er Levi Henriksens to samlinger med julefortellinger, "Bare mjuke pakker under treet" (2005) og "Alt det som lå meg på hjertet" (2009) samlet i ett bind. Fortellingene springer ut fra det vesle stedet Skogli, og de er alle relaterte til jula. Figurene i historiene har et stort spenn i alder og livssituasjon, og ikke minst i lynne og holdningen til livet og høytida. Beretningene er preget av Levi Henriksens umiskjennelige varme, litt skakke blikk på mennesker i utkanten: det tragiske og melankolske blandes med humor og lettsinn. Jeg bare elsker, elsker, elsker denne boka.

*   *   *


Når det gjelder barnebøker, har vi skapet ganske fullt av julete varianter, både til Minsten og Storetulla, og det fins mange å velge mellom i butikkene.Tulla vår får flere bøker til jul, og trenger ikke å få flere julete bøker i år. Men jeg kommer nok til å skrive om dem etter hvert som vi tar dem fram fra hyller og skap. Vi har også tenkt oss å gå på biblioteket for å låne noen julebøker. Det er alltid kjekt!

Ellers tror jeg ikke at jeg har en eneste julete hobbybok eller gavebok, bare en stor bunke juleblader som jeg har spart på. Jeg kunne helt klart tenke meg en jule-hobby-bok, men er veldig usikker på hva jeg leter etter.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en melding til meg, og jeg svarer alle.

Dersom du ikke har blogg, kan du helt fint kommentere som Anonym.