torsdag 8. november 2012

Juleplanlegger

Jeg elsker jula, og har for lengst begynt å planlegge og forberede alt kjekt som skal skje før jul og i jula. Derfor har jeg laget en juleplanlegger. Jeg har en enda mer utførlig juleplanleggerwww.juleglede.net, men "må" bare dele litt av den her likevel.

Fin julepynt! Du finner opprinnelsen til bildet ved å trykke på det!

Det skal sies at jeg er bedre på å skrive lister enn å følge dem, men jeg har heller ikke tenkt å være noen listeslave denne jula. Målet mitt for denne jula er å bekymre meg mindre for hvordan jula ser ut, og fokusere mer på hvordan den føles.

Noen veldig kloke mennesker har sagt at ingenting varer evig, ingenting blir helt ferdig og ingenting skal være perfekt. Du kan bare gi opp, gi etter, stresse ned og lære deg å elske et liv med bare det nødvendigste, det uferdige og det enkle. Og det, tror jeg, er oppskriften på ei herlig jul!


Kanskje vi skal prøve et annerledes juletre i år? :)
Juleplanlegger - dag for dag:

Fra før har jeg
: Kjøpt noen gaver til ungene (rimelige klær og bøker på tilbud, kan være gaver fra oss eller besteforeldre). Kjøpt noen småting til eldstejentas julekalender. Har servietter og lys, bruker gråpapir, avispapir og rester til pakking av gavene, og skal lage julepynt selv. Og så har jeg jo såvidt begynt å planlegge.

Fra 19. okt - 22. nov: Male store malerier til å henge over sofaen. Male portrett av Minstemann. Henge opp hyller på toalettet. Sortere klær, gi bort, selge, kaste, legge vekk osv. osv. Henge opp fotografier i trappa. Rydde både oppe og nede. Vaske skap, hyller og blanke flater. Kan lage/handle noen av gavene, og pakke dem inn.

Torsdag 22. nov: Storrengjøring før julemåneden! Rydde alle rom, ta oppvask, klesvask, vask huset fra bunn til topps! Sjekke at jeg har det jeg trenger av finklær. Bestille time hos frisøren før jul.
Fredag 23. nov: Har fri denne dagen, kan levere minstemann litt seinere i barnehagen. Handle inn til helga. Kjøp av juleantrekk til familien, evt. julegaver. Rydde og vaske det jeg ikke fikk til i går. Julebord?
Lørdag 24. nov: Buy Nothing Day!  Ferdiggjøre juleplanlegger. Hvis det er fint vær, gå ut i naturen og samle inn kongler, kvister og lignende til å lage julepynt. I regnvær kan vi bruke det vi finner hjemme. Juleverksted. Fotografer bilde til julekort!!!
Søndag 25. nov: Julemarked i barnehagen til minstemann! Ungene får være med på juleverksted og morsomme aktiviteter. Invitere til Thanksgiving om kvelden. Spise litt kalkun og høstmat og takke fint for året som har vært (egentlig den 4. torsdagen i nov.).
Mandag 26. nov: Har jeg alt jeg trenger til julekalenderen? Hvis ikke, er det på tide å få det i hus. Sjekke om jeg har adventslys og at pæren(e) i julestjernen(e) virker. Sjekk også at alle pærene i utebelysningen virker. Har jeg nok kubbelys til dekorasjonene?
Tirsdag 27. nov: Gjøre gavelisten helt, helt ferdig. Sjekke postens frister for å sende gaver i Norge. Lage en liste over hvem som skal ha hva og når det senest må sendes..
Onsdag 28. nov: Rydde og vaske. Sette meg ned og lage ferdig listen over dem jeg skal sende postkort til. Kjøpe konvolutter og frimerker.
Torsdag 29. nov: Åpning av julemarkedet i byen. Julegrantenning! Kanskje finne noen julegaver? Lage adventskalenderen ferdig om kvelden.


Fredag 30. nov: Har fri denne dagen, kan levere minstemann litt seinere. Handle inn til helga. Gå over med en klut hjemme. Heng opp kalender. Har jeg funnet fram julemusikken og julebøkene? Heng opp julegardiner, sett fram adventsstaken og heng opp julestjernen i vinduet. Pynte ytterdøra.

DESEMBER:

1. Mannen trykker opp julekortene. Besøke julemarkedet og pepperkakebyen, kanskje. Kanskje vi finner julegaver?
2. 1. søndag i advent. Sett av noen timer til dekorasjonskos med ungene. Husk god musikk, god drikke og stearinlys. Tenn lys sammen med Barne-TV. Badekveld med julete såper fra kalenderen.
3. Kjøpe julegaver til dem som skal ha gaver før vi reiser, og til Søster.
4. Skrive julekort. Slappe av om kvelden med nylaget gløgg, pepperkaker og mandariner.
5. Sende julekortene!! Kjøpe julepapir, bånd og kort. Kanskje pakke inn? Lage en liten skrive-ønskeliste-fest etter barne-tv. Eldstejenta kan skrive sin egen ønskeliste og så skriver jeg min.
6. Nilsmesse! Sett fram støvel med mandariner, julekaker og godteri! Rydde og vaske huset etter jobb.
7. Gjøre klart for ei herlig helg, handle litt. Husk å handle ferdig pepperkakedeig til mandag. Sjekk at pepperkakeformene er der de skal, at vi har det vi trenger.
8. Gå og kikke i julegatene, se på Julemarkedet! Evt. pepperkakebyen. Kjøpe julegaver.
9. 2. søndag i advent. Pynte julevinduer med teip og kanskje filthjerter. Kjøkken og gang. Lese julebøker, spille julemusikk. Badekveld.
10. Bake pepperkaker, vaniljepletter, evt. andre gode julekaker. Tenn stearinlys, spill julemusikk og gjør det hyggelig!
11. Handle inn til Lucia, pepperkakehus etc. Har du sukker til "limet" og melis til pynten? Juleverksted. Lage juledekorasjoner.
12. Rydde og pynte barnerommet. Finn frem barnas Lucia-antrekk, evt. handle det som mangler. Handle lussekatter?
13. Lucia – stå opp tidlig og spis lussekatter til frokost! Se på Lucia i barnehagen. Tenn stearinlys, spill julemusikk og gjør det hyggelig om kvelden!

Flaks at et av bildene fra i fjor ble så uklare at jeg kan legge det ut her... :)

14. Sende julegaver. I dag kan du også lage en vaske-huset-fest! Sett på noe god julemusikk og gå i gang med godt humør. Dans deg gjennom rom for rom mens du synger med. Nå er det snart julehelg igjen!
15. Lage litt julegodteri. Sjekk at du har alle ingredienser før du går i gang. Om du har igjen noen smågaver til venner og kjente og ikke helt vet hva du skal kjøpe, så er vel dette en fin julegave.
16. 3. søndag i advent. Pynte pepperkakehus. Kanskje noen vi kjenner vil være med? Kan servere gløgg og spille julemusikk til. Pakke de siste julegavene. Ta en runde rundt med gaver til dem som ikke kan komme i bursdagen til minstemann. Badekveld.
17. Juledukene trenger kanskje en omgang med strykejernet? Gjør dette i dag. Se over sølvtøy og alt som skal være klart til den 19. desember.
18. Ta en ekstra rydde- og vaskerunde i huset. Ta etterpå turen i boden og finn frem eskene med julepynt. Sett opp juletre, pynte resten av huset og pynte juletreet.
19. Jeg avspaserer, og kan bruke litt tid på å pynte det siste til jul/bursdagsselskap. Feire bursdagen til minsten sammen med familien klokka 17. Servere lefser og lammerull eller lignende, julete ostekake, julekaker, gløgg og kaffe. Pass på å bytte julegaver med kjente og kjære denne dagen! Pakke koffertene for å reise! Husk å ta med julekalender og julestrømper!
20. Reise nordover!
21. Bake pepperkaker med mormor? Ellers kan vi hjelpe til med det som trengs. Sølvpuss, duker etc.
22. Hjelp til med førjulsforberedelsene. Sjekk at finstasen for julekvelden er i orden. Har du strømper og sokker? Har du husket å kjøpe det du skal legge i barnas julesokk?
23. 4. søndag i advent. Sett opp juletreet hos mormor og morfar, pynte resten av huset og pynte juletreet. Det er lille julaften, så rengjør huset en siste gang før den store dagen. Trenger sølvtøyet en puss? Nissegrøt, mandel i grøten. Tenn 4 lys i adventsstaken. Finn frem julegløgg, småkaker og julegodter. Nyt kvelden før kvelden! Badekveld for de minste.
24. Endelig julaften! Feire bursdagen til Minstemann, som må få pakke, naturligvis. Eldstejenta får førjulspakke med strømper og hårbånd som hun skal ha på til jul, kanskje også en hobbybok eller lignende. Ask får body og sokker, e.l. Nyte dagen, se "Tre nøtter til Askepott" og "Reisen til julestjernen"! Hjelpe til med siste finish, julemiddag osv.  Åpne julegaver og kos deg resten av kvelden med hele familien. Lurer på om jeg vil starte en tradisjon med at ungene får minst en pysj til jul! Er jo veldig koselig å stå opp med på 1. juledag. Ikke glem å fylle opp julestrømpene når ungene har sovnet. 
25. 1. juledag. Julestrømpe til ungene, med litt julegodt og litt forskjellig. Enkel julebrunsj hjemme hos mormor og morfar. Denne dagen holder vi oss hjemme!
26. 2. juledag. Reiser hjem igjen til Haugesund! Middag på flyplassen... Kanskje ta en snarvisitt hos farmor og bestefar før kvelden?
27. 3. juledag. Fridag. Besøke familie. Kanskje mannen tar nevøene med på kino?
28. 4. juledag. Jeg jobber 10.00-15.45. Handle til nyttårshelga, så slipper vi å gjøre det på nyttårsaften. Rydde og vaske til helga.
29. 5. juledag. Helg! 
30. 6. juledag. Rydde og vaske til nyttårsaften.
31. Nyttårsaften! Jeg jobber fra 10 til 12. Familien feirer hjemme, rolig og stille. - Hvis ikke vi feirer sammen med en annen småbarnsfamilie?

Søndag 6. januar 2013: Dette er den 13. dag jul, eller hellige tre kongers dag! Enkelte tenner lys med tre armer denne dagen, kunne dette passe for hedninger som oss? Vi kan jo tenne lys og be en bønn om fred og "åpenbaring" i verden, bare litt på en annen måte?

Søndag 13. januar: Tjuende dag jul er jula over! Nå er det på tide å rydde vekk julepynten, kanskje invitere noen på rester etter jula?
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en melding til meg, og jeg svarer alle.

Dersom du ikke har blogg, kan du helt fint kommentere som Anonym.