onsdag 28. november 2012

Ensomhet i jula 
Jeg er nok ikke den første som blogger om dette temaet for tida, antar jeg, mest sannsynlig er det gammelt nytt. Men jeg klarer ikke å la være. På torsdag forrige uke sto denne annonsen i Aftenposten Aften, under rubrikken bekjentskap; «Ensom enke uten familie ønsker noen å være sammen med på julaften. Betaler godt. Bm. 1139». Siden har den kommet på Facebook og andre sosiale medier, og mange reagerer sterkt på den, naturlig nok. Så vidt jeg vet har mange svart på annonnsen, forhåpentligvis ikke bare på grunn av pengene.

Annonsen har fått enorm oppmerksomhet. Ensomhet er fortsatt en av våre vanligste «plager». I en undersøkelse gjort av NOVA fra 2009 svarte over 20 prosent av de spurte «ja» på et enkelt spørsmål: «Føler du deg ofte ensom?» Tallet var på over 15 prosent i alle aldersgrupper, men det er spesielt de eldre over 74 og de unge under 35 som svarte «ja» på dette spørsmålet. Om lag én av ti oppgir at de ikke har noen gode venner på stedet der de bor, ifølge SSB-tall fra 2009.

Jeg syns det gjør vondt å tenke på at noen skal føle seg så alene... Det er mange som ikke gleder seg til jul, og det har jeg faktisk tenkt på flere ganger etter at jeg meldte meg inn i juleforumet juleglede, la ut juleplanleggeren min og begynte å blogge om julete ting og tang her inne. Jeg elsker jo jula, jeg syns det er en fantastisk mulighet til å lage litt lys i vintermørket, pynte, glede hverandre, mimre om gamle tradisjoner og lage nye tradisjoner for ungene. Selve julebudskapet er ikke så viktig for en hedning som meg, jeg har omformulert det til en feiring for å huske på at vi skal være gode med hverandre.
 
Men det har jo slått meg da, også før denne annonsen ble lagt ut, at denne tøylesløse førjulsgleden jeg, og flere andre julegale har, kan være rett og slett støtende. Tenk hvor vondt det er å se entusiasmen min, når du skal feire den første julen uten mannen din, barnet ditt eller noen andre du er glad i?! Eller tenk hvor provoserende det kan være å høre om alle julete familiearrangementer når du sitter mutters alene hele jula?!
 
Nå vet jeg at jeg kommer til å høres litt sentimental og søtladen ut, men så er jeg vel det, da: Jeg har lyst til å slå et slag for de ensomme denne jula. Jeg husker at vi pleide å invitere en eldre dame som levde alene til julaften eller nyttårsaften da jeg var lita. Det skjedde ikke hver jul, for det hendte jo at vi reiste vekk, men vi gjorde det noen ganger da vi var hjemme. Den koselige damen var alltid like takknemlig, men vi var også takknemlige, hun var jo som en ekstra bestemor på besøk!Jammen har jeg lyst til å gjøre noe lignende selv, hvis jeg får sjansen. Ja, det krever kanskje litt ekstra å ta inn en helt ny person på selveste julaften, men du får ganske mye tilbake. Om ikke annet, oppfører alle seg litt bedre fordi det er noen andre der... :)
 
Jeg vil også slå et slag for ungdommene som føler seg alene. Det er lett å huske de ensomme eldre, men kanskje ikke like lett å huske på de unge. Jeg kjenner til en unggutt som er helt alene på julaften. Han er invitert hjem til kjærestens familie på julaften, men han er sjenert, føler at han ikke kjenner familien godt nok og syns det er ubehagelig, så han velger å være alene. Heldigvis har han en kjæreste, og gode venner, så han blir ikke helt alene hele jula.
 
 
 
Det er naturligvis også mange som føler seg alene, selv om de er midt blant familie og venner. Det å være ensom er å ha et savn etter kontakt med de rundt, og det kan du oppleve selv om du har stor omgangskrets og et aktivt liv.
 
Så hvorfor ikke se deg godt rundt denne jula! Ser du noen som er ensomme? Kan du hjelpe? Det er jo ikke mye som skal til, et smil eller en klem kan gjøre dagen bedre for den andre! Inviter dem med på middag, besøk dem, hjelp dem med juleforberedelser, hva som helst for at de ensomme skal få et håp i ei vanskelig tid.
 

 
 
 
 

2 kommentarer:

 1. Viktig tema! Jeg kjenner på ensomheten selv. Jeg synes julen er en vanskelig tid og føler meg mer ensom enn ellers i året.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er et viktig tema. Jeg har selv kjent på det, og følt meg ensom i lengre perioder, med eller uten andre mennesker rundt meg. Når det gjelder jula, har jeg vært heldig, og har alltid hatt familie å være med. Jeg savner kanskje det å være mer sosial i førjulstida da, jeg har mistet litt kontakt med flere i omgangskretsen den siste tida.

   Jeg prøver å si til meg selv at de færreste har den glansbildejula vi ser på bilder i bladene, for det er jo det som er så vanskelig, at "alle andre" ser ut til å være så lykkelige, og vellykkede og perfekte på alle måter.. Men egentlig er det ikke sånn. Og det går an å gjøre noe for å bryte ensomheten.

   Jeg sender deg mange gode tanker og håper du får ei fin tid framover!

   Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en melding til meg, og jeg svarer alle.

Dersom du ikke har blogg, kan du helt fint kommentere som Anonym.